Sütaş eylemine 150 bin destek var

29 kişiyi işten atan Sütaş'a karşı eylem büyüyor. Sütaş boykotuna 15 sendikaya üye 150 bin işçi destek verdi.

Sütaş eylemine 150 bin destek var
Tekgıda-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan Sütaş işçilerinin, 2.5 ayı geçen eylemlerinin ardından başlattıkları boykota destek yağıyor. Tekgıda-İş'in üyesi olduğu Türkİş Konfederasyonu'na bağlı 15 sendika tüketimden doğan güçlerini kullanarak, Sütaş ürünlerini boykot kararı aldı. 150 bin işçinin üye olduğu 15 sendikanın yönetimi Tekgıdaİş'e gönderdikleri yazılarla, sendika üyesi 29 çalışanın işten atılmasını protesto için Sütaş markalı ürün almayacaklarını açıkladı. Sütaş'ta halen 800 kişinin üyesi olduğu sendika, toplu sözleşme yetkisini 200 işçinin daha Tekgıda-İş'e üye olmasıyla alabilecek. Yetki alabilmek için çalışanların yüzde 40'ının üye olması gerektiğini söyleyen sendika yönetimi, 200 kişinin üye olmaması için şirketin baskı yaptığını söyledi. Yöneticiler "İşçilerin e-devlet şifresi alındı. Bunlarla işçinin üye olup olmadığı hesaplarından kontrol ediliyor. İşçiler de çekiniyor" dedi. 

ESNAF DA DESTEK VERİYOR
Tekgıda-İş Sütaş Örgütlenme Sorumlusu Suat Karlıkaya, "Boykotumuz dalga dalga büyüyor. Türk-İş'e üye 15 sendikadan boykota katılma mesajı geldi. Bu sendikaların üye sayısı 150 bin. 4 kişilik aile üzerinden hesaplansa 600 bin işçi ve ailesi boykota destek veriyor" dedi. Karlıkaya, işçilerin yanı sıra esnafın da Sütaş ürünlerini satmama kararı almaya başladığını belirterek, "İşçilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki esnaf, satamadığı malı almıyor. Sendikalı oldukları için Aksaray ve Karacabey fabrikalarından çıkartılan arkadaşımızın tekrar işbaşı yaptırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

YILMAZ TÜSİAD'DAN İSTİFA ETMİŞTİ
SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, eylemcileri caydırmak için işçilerin bulunduğu çadırın etrafına inek dışkısı döktürmüştü. Bunun ortaya çıkmasıyla da başkanlığını yürüttüğü TÜSİAD'daki görevinden istifa etmişti. Tekgıda-İş de, Yılmaz'ın istifasına rağmen, işten atılan üyelerinin işe alınmaması nedeniyle şirketin Ataşehir'deki genel müdürlüğü önünde 'gübreli çiçek' bırakma eylemi yapmıştı. O gün yapılan eyleme Petrol-İş, TÜMTİS, Haber-İş sendikaları da destek vermişti. sabah.com.tr

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2014, 12:04

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52