Midilli’den Ayvalık’a bir zeytinyağı hikâyesi

Özenle seçilip, elle hasat edilen zeytinler Monte İda ile sofralarda. Monte İda ürünleri, dalından koparıldığı gibi 24 saat geçmeden sıkıldığı için düşük asit oranına sahip bir zeytinyağı elde ediliyor.

Midilli’den Ayvalık’a bir zeytinyağı hikâyesi

Monte İda markasının hikâyesi ise 1900'lü yılların başına dayanıyor. Uygun Ailesinin Midilli’de zeytin tarımıyla uğraşan atalarından miras kalan zeytincilik geleneği Mehmet Uygun’un 1924 yılındaki mübadelede babasıyla Ayvalık’a gelmesiyle bu topraklarla buluşur.

Mehmet Uygun ailesinden öğrendiği zeytinciliği Ayvalık’ta sürdürdü ve oğlu İbrahim Uygun’un da aynı şekilde devam ettirmesini çok istedi.

İbrahim Uygun Robert Koleji ve ardından Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olunca babasının izinden giderek Ayvalık’a döndü ve işi kendisinden devraldı.

1960 yılında zeytinyağı rafinerisi olarak kurulan Uygun Rafine, sonraları kontinü sistem zeytin sıkım, depolama ve dolum ünitelerini de bünyesine katarak üretim tesisini genişletti. Uygun Rafine Entegre Tesisleri, Türkiye’de iki, dünyada yedi “entegre zeytinyağı üretim tesisi”nden biri konumuna geldi.

GELENEĞİ İKİNCİ KUŞAK SÜRDÜRÜYOR
Nesilden nesle geçen zeytinyağı geleneğini şimdi Uygun ailesinin ikinci kuşak temsilcileri eli ile devam ediyor.  Emre ve Cem Uygun kardeşler İstanbul’da Üsküdar Amerikan ve St. Benoit liselerinden mezun olduktan sonra her ikisi de Koç Üniversitesi İşletme bölümünü bitirerek baba memleketleri Ayvalık’a dönüp zeytinyağı işlerinin başına geçti.

Zeytinyağında markalaşma vaktinin geldiğine inanarak Monte İda markasını yarattılar.

Marka ismini, en üretken zeytin ağaçlarının bulunduğu ve en leziz zeytinlerin yetiştiği topraklar olarak bilinen İda (Kaz) Dağlarından esinlenerek “Monte İda” olarak belirlendi.

Emre Uygun aynı zamanda, Ege İhracatçılar Birliği ve Türk Zeytin ve Zeytinyağı tanıtım komitesinde de görev alıyor.

Monte İda markalı ürünler İspanya ve İtalya başta olmak üzere Amerika, Kanada, İsrail, Hindistan, Malezya, Güney Kore, Çin, Japonya ve Tayland gibi ülkelere ihraç ediyor.
Hürriyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52