Mantarda ölüm tehlikesi uyarısı

Baharın gelmesiyle mantar tüketiminin arttığını söyleyen uzmanlar, bazı zehirlenme vakalarının ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekiyor.

Mantarda ölüm tehlikesi uyarısı
GIDAVİTRİNİ - Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aydın, bahar aylarında mantar zehirlenmelerine karşı uyarıda bulundu. Prof. Dr. Aydın bazı zehirlenme vakalarının ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti. 
Bol yağışların görüldüğü içinde bulunduğumuz bahar mevsiminde halk sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken bir durumun da kırlarda toplanan mantarların yenilmesine bağlı olarak görülen mantar zehirlenmeleri olduğunu vurgulayan Dr. Aydın, ülkemizin bitki örtüsünün mantar türleri bakımından oldukça zengin olduğunu, Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre yurdumuzda 40 civarında yenebilen ve 70 civarında da zehirli mantar türleri bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Ahmet Aydın,  “Mantarlar nemli ortamlarda ürerler. Bahar ayları da mantar üremesinin en yoğun olduğu dönemdir. Bu nedenle içinde bulunduğumuz günlerde tabiatta farklı türlerde mantarlara rastlayabiliriz. Mantarların görülmesiyle birlikte de bizleri en korkutan olay zehirli mantarların yenilmesine bağlı zehirlenme vakalarıdır. Bazı vakalar maalesef ölümle de sonuçlanabilir” dedi. 
Prof. Dr. Aydın şöyle devam etti; “Halkımızın şu bilgileri hiç unutmaması gerekir: Pişirmekle, dondurmakla, kavanozlamakla veya başka bir işlemle zehirli mantarlar zehirsiz hale getirilemez. Bu nedenle mantar zehirlenmelerinin önlenmesinde en etkili yol kaynağı bilinmeyen ve kontrolsüz bir şekilde toplanan mantarların yenilmemesidir. Her ne kadar halkımız kendi yöresinde yetişen mantarları bilse de en küçük bir yanılgı maalesef acı sonla bitebilir. Herhangi bir zehirli mantar yenilmesi sonrasında bulantı, kusma, midede ağrı veya kramplar gibi ani mide-bağırsak belirtileri görüleceği gibi, bazı türlerin yenilmesine bağlı olarak yenildikten sonra 6 ila 15 saat arasında hiç bir belirti vermeyebilir, ancak bu sessiz dönem sonrası şiddetli mide-bağırsak şikayetleri başlayabilir ve tedavi edilmediği takdirde karaciğer gibi hayati organların yetmezliğine kadar giden ve daha sonra da ölüme kadar götüren zehirlenme vakaları görülebilir. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Bu gibi zehirlenme vakalarında Yeditepe Üniversitesi İlaç ve Zehir Bilgi Danışma Merkezi’ne (YİZDA)  tüm halkımız danışabilir” şeklinde konuştu.

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ İLAÇ VE ZEHİR BİLGİ DANIŞMA BİRİMİ (YİZDA)
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi bünyesinde Farmakoekonomi ve Farmakoepidemiyoloji Araştırmaları Merkezi (PEPIRC)’ne bağlı bir birim olarak 2008 yılından bu yana hizmet veriyor. Bu alanda 7 gün 24 saat hizmet veren Sağlık Bakanlığı UZEM birimi dışında İstanbul’daki tek birim olan YİZDA, hafta içi saat 09.00 ile 18.00 arasında sürekli olarak hizmet veriyor. YİZDA görevlilerine; 0(216) 578 00 00 (dahili:1606) numaralı telefon ile veya [email protected] adresinden ulaşmak mümkün.

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2014, 13:36

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52