Kan grubuna göre beslenme önerileri

Fazla kilolarından kurtulmak isteyenle için pek çok diyet çeşidi olmakla birlikte, 'kan grubuna göre beslenme' de kilo vermek isteyenlerin gündeminde.

Kan grubuna göre beslenme önerileri
Hangi kan grubuna sahip kişiler nasıl beslenmeli? Diyetisyen Hilal Mutlu, kan grubu diyeti ile ilgili önemli bilgiler verdi. Fazla kilolarından kurtulmak isteyenle için pek çok diyet var elbette. Ancak uzmanlar diyetin bir uzman eşliğinde yapılması gerektiğini aksi taktirde fayda alınmayacağı gibi sağlığın da tehlikeye girebileceği konusunda kişileri uyarıyor. Son günlerde adı sıkça duyulan 'kan grubuna göre beslenme' de kilo vermek isteyenlerin gündeminde. 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hilal Mutlu, kan grubu diyeti hakkında merak edilenleri anlattı.

‘0’ kan grubu olanlar et ve balık ağırlıklı beslenmeli
Kan grubu diyetini ilk olarak Dr. Peter D’Adamo çıkardı. Dr. D’Adamo göre, avcı-toplayıcı olan ilk insanlar '0' kan grubuna sahiptiler. Bu yüzden de '0' kan grubu olan kişiler et ve balık ağırlıklı beslenmelidir. Süt ürünleri, tahıllar ve armut, portakal, kivi gibi asitli meyveler bu kan grubundaki kişiler için kilo almayı hızlandırırken; deniz yosunu, deniz ürünleri, iyotlu tuz ve muz, mango, kiraz, erik gibi meyveler ise kilo vermeyi hızlandırmaktadır.

‘A’ kan grubuna sahip olanlar bitkisel ürünlere yönelmeli
A kan grubu, çiftçi kan grubu olarak da adlandırılır, avcılıktan tarıma geçişten sonra ortaya çıkmıştır. Et ve süt ürünleri bu grubtaki kişilere hızlı kilo aldırırken, soyalı yiyecekler ve bitkisel ürünler kilo vermelerini hızlandırmaktadır. Eti tamamen hayatlarından çıkarmalı, deniz ürünlerini ise çok az miktarda tüketmeliler.

‘B’ kan grubu olanlar beyaz etten uzak durmalı
B grubu ise Himalaya Bölgesi’ne göç edenlerde ortaya çıkan göçebe gruptur. Kırmızı et faydalıyken; beyaz et tüketiminden uzak durulmalıdır. Süt ve süt ürünlerini rahatlıkla tüketebilen tek gruptur. Pirinç ve yulaf rahatlıkla tüketebilirken; çavdar, mısır ve buğdaydan uzak durmalıdırlar.

'AB’ kan grubu olanlar deniz ürünleri tüketmeli  
AB grubu ise modern çağda ortaya çıkan kan grubudur. A ve B grubundaki yasaklar AB grubu için de geçerlidir. Tofu, deniz ürünleri, yeşil sebzeler kilo vermeye yardımcıdır ve hindi eti dışında et ürünleri tüketilmemelidir.

Mutlaka bir uzmana eşliğinde diyet yapın
Kan grubu diyetinin genel özellikleri bu şekildedir. Tüm grupların yasaklı yiyecekleri, tolere edebildikleri ve hiç tüketmemeleri gereken besinler vardır. Sağlık otoritelerinin ortak görüşü diyet kişiye özeldir; tıpkı parmak izi gibi, nasıl ki herkesin parmak izi birbirinden farklı ise diyeti de farklı olmalıdır. Milyarlarca insanı sadece 4 gruba ayırmak yetersiz ve dayanaksızdır. Örneğin; 0 kan grubunda, diyabet ve kolesterol hastasına bol bol et ye diyemezsek, hiç deniz ürünü yemeyen bir A grubuna da başka alternatifler üretmeliyiz.

Uygulama açısından da kitapta bahsi geçen birçok besin ülkemizde üretimi olmayan, bulmakta zorlanılan besinlerdir. Bu yüzden sırf popüler olmak için çıkan kitaplarla aslında size hiç uygun olmayan diyetleri yapıp sağlığınızdan olmayın, beslenme konusundaki tek uzman olan diyetisyene gidip cinsiyetiniz, boyunuz, kilonuz, yaşam şekliniz, alerjileriniz, varsa hastalıklarınız, beslenme alışkanlıklarınız gibi daha pek çok faktörün ele alınıp size özel hazırlanmış diyeti uygulayın. Sizin gibi diyetiniz de özel olmalı. Unutmayın, hiçbir diyet ömrünüzü uzatmaz ancak kaliteli yaşamanızı sağlar. iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2015, 11:15

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52