Gıda zehirlenmesi işte böyle oluyor

Gıda zehirlenmesinin oluşabilmesi için birçok koşulun bir araya gelmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Tayar, yazılı açıklamasında önemli konulara vurgu yaptı.

Gıda zehirlenmesi işte böyle oluyor
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, yiyeceklerde bulunan bakterinin üremesi ve çoğalması için yeterli sürenin geçmesi gerektiğine dikkati çekerek açıklamasında, “Bu zinciri kırmanın bazı yöntemleri vardır. Yiyecekler tutulmadan önce ellerin temiz olması, çiğ yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan tüm gereçlerin iyice yıkanması, çiğ yiyeceklerin buzdolabında pişmiş yiyeceklerin altındaki raflarda saklanması, gıdaların, hazırlandıktan sonra mümkün olan en kısa sürede servis edilmesi önemlidir” uyarısında bulundu.

Bakteriler hızla yayılıyor

Yiyeceklerde bulunan bakterilerin, 5-6 derecelik sıcaklık, nem ve gıda maddesinin bir araya gelmesi ile birlikte çoğaldığına dikkat çeken Tayar, bakterilerin yayılma hızıyla ilgili şunları kaydetti:

“Uygun koşullarda tek bir bakteriden sadece 7 saat içinde 2 milyondan daha fazla bakteri üreyebiliyor. Bir bakterinin hızla üremesi sonucu, 40 dakikada 4, 3 saatte 512 ve 5 saatte de 32 bin bakteri oluşabilir.

Ayrıca bakteriler genellikle sağlıklı insanların cilt, burun ve ağızlarında bulunurlar. Bu nedenle, gıda işinde çalışan herkesin standardı yüksek kişisel hijyen koşullarına uyması çok önemlidir. El ve kollarında açık yaralar veya kesikler bulunan kişiler, yarayı su geçirmez bir yara bandıyla tamamen kapatmalıdırlar. Hazırlayan ve servis yapanların kişisel hijyene yeterince önem vermemeleri sonucu bakteri bulaşabilir. Gıda zehirlenmesine yol açan bakteriler toprak, hayvan, insan ve insanların kullandıkları ya da dokundukları nesneler dahil her yerde bulunmaktadır.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52