Baklava yeteri kadar tanıtılmıyor

Türk mutfağının en önemli simgelerinden baklavanın tadı hammadde fiyatlarıyla kaçmış durumda. Baklavacılar tanıtım eksikliğinden yakınıyor.

Baklava yeteri kadar tanıtılmıyor
Baklavacılar, son dönemlerde sağlıklı beslenme adı altında bir dilim baklavadan bile kaçış başladığını söyledi. Dengesiz yenen her şeyin zarar olduğu konusunda birleşen ve “Tabii ki her şeyde olduğu gibi azı karar, çoğu zarar” diyen sektör temsilcileri, tanıtım eksikliğinden ve fıstık fiyatlarının yüksekliğinden yakındı.

İstanbul Ticaret Odası’nda önemli bir etkinlik gerçekleştirildi. Baklava üreticileri Türk mutfağının simge lezzeti baklavayı konuşmak için İTO'da bir araya geldi. Sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda sağlıklı beslenmede şekerli mamullerin ve baklavanın yeri konuşuldu. Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, “Hareketsizlik, yoğun iş temposu derken sağlığımız tehdit altında. Ancak bu nedenle geleneksel tatlıları zan altında bırakmak doğru değil” dedi. Kalsın, “Baklavayı hareketli bir yaşamın enerji kaynağı olarak görüyorum. Geçtiğimiz yılda Türkiye’nin şekerli mamuller ve baklava ihracatı 3 milyar doları buldu. Bu sektör 40 bin çalışanıyla Türkiye’nin önemli sektörlerinden biri. Her yıl 900 ton baklava üretiyoruz” dedi.
Moderatörlüğünü İTO Baklava, Pasta ve Şekerli Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Süleyman Kaya’nın yaptığı toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul İl Müdür Yardımcısı Nazif Koca da gıda üretimi ve baklava ile ilgili düşüncelerini paylaştı.

BAKLAVA ARTIK TESCİLLİ 
Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Özgüler ise konuşmasında baklavanın tescillenme sürecinden bahsetti. Özgüler, AB bünyesinde Türkiye adına tescilli tek ürünün baklava olduğunu ifade ederek, “Osmanlı döneminde baklava ile ilgili bir yazılı kaynak bırakılmadığı için tescil sürecinde biraz zorlandık. Ancak 1800’lü yıllardan bu yana faaliyet gösteren firmalar işimizi kolaylaştırdı. 2009 yılında başvurumuzu yaptık. 5 yıl başvurumuz incelendi” diye tescil sürecini anlattı. Özgüler konuşmasında baklavacının yaşadığı fıstık sorununa da değinerek, şöyle konuştu:
“Baklavacılar bunun için birkaç yol öneriyor. Bunlardan biri fıstıkta ithalatın önünün açılması ki, bunun döviz kaybına neden olacağını düşünüyorum. Bir diğer çözüm yolu aşılama ki, bu da fıstığın kalitesini düşürecektir. Bunun için bir çözüm yolu aramaya çalışıyoruz.” 
Toplantının ikinci bölüm moderatörlüğünü üstlenen Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. M. Hikmet Boyacığlu da, 68 milyar liralık bir gıda pazarı olduğunu, bunun yarısını da unlu ve sütlü mamullerin oluşturduğunu söyledi.
Yanlış anlaşılma önlenmeli
Komite ve Meclis Üyesi Mehmet Yıldırım, baklavanın Türk mutfak kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı. Yıldırım, baklavayı sahiplenmek isteyen ülkelerin olduğunu fakat bunun artık mümkün olmadığını da söyledi. “Baklava çok asil bir tatlı, bir saray tatlısı. İnsanlar sağlıklı yaşam adı altında bir dilim baklavadan kaçar oldu. Fakat fast food’dan kimse kaçmıyor” diyen Yıldırım, baklavada kullanıldığı söylenen mısır şurubu eleştirilerini de, “Bunu büyük firmalar zaten kullanmıyor. Çünkü şerbetin şekerlenmesine fırsat kalmadan baklava tüketiliyor” şeklinde yanıt verdi.

Baklava sağlıklı bir besin 
Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, "Baklava çok sağlıklı bir besin. Tabii ki her şeyde olduğu gibi azı karar, çoğu zarar. Baklava çabuk enerjiye dönüşen bir besin. Kaliteli yapılırsa besleyici ve zararsız bir gıdadır." şeklinde konuştu. 

Geleneksel hiçbir gıda zararlı değil 
Diyabet ve yaşam koçu olan Şebnem Güneyman, ölçülü tüketildiği takdirde hiçbir gıdanın bünyeye zarar vermeyeceğini ve kilo yapmayacağını belirterek, “Suyun bile fazlası vücutta zehir etkisi yapar. Geleneksel olan ve doğru yapılan hiçbir gıda ölçülü tüketildiği takdirde zararlı değildir” dedi.

Nitelikli eleman sıkıntısı yaşıyoruz
Baklava, Pasta ve Şekerli Mamuller Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve Seyidoğlu Gıda YÖnetim Kurulu Başkanı Necati Göksu, "İşsizlik aldı başını gidiyor ama biz bırakın nitelikli işgücü bulmayı, niteliksiz bile işgücü bulamıyoruz. Böyle giderse bugün fabrika ölçeğinde üretim gerçekleştiren firmalar 20 yıl sonra 5-6 çalışana düşecek. Ayrıca iş mahkemelerinde de sıkıntı yaşıyoruz." ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

Stokçulukla mücadele etmeye çalışıyoruz
Baklava, Pasta ve Şekerli Mamuller Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve HacıBozanOğulları Baklava Yönetim Kurulu Başkanı Murad Fehmi Bozanoğlu ise, "Bizim en büyük sorunumuz fıstık. Fıstığın kilosunun Ramazan’da 120 liraya çıkacağı söyleniyor. Bunun nedeni stokçuluk. Bununla mücadele etmeye çalışıyoruz." dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2014, 09:44

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52