Felç riskine karşı çay için

15 yıl boyunca her gün düzenli olarak siyah çay içen gönüllüler üzerinde yapılan araştırmada, kalp krizi ve felce neden olan kötü kolesterolün düştüğü gözlenmiş.

Felç riskine karşı çay için
Türkiye, kaliteli siyah çaya kolaylıkla ulaşabildiğimiz muhteşem bir coğrafyaya sahip. Bu nimetten faydalanmak konusunda oldukaça başarılı olduğumuz da aşikar. Peki günün her saati severek tükettiğimiz siyah çay hakkında bildiklerimiz ne kadar doğru ya da yeterli? Özellikle son yıllarda yeşil çay, siyah çaya oranla çok daha popüler hale geldi. Öyle ki yeşil çaya atfedilen tüm faydaların siyah çaydan elde edilemeyeceğine dair bir algı dahi oluştu. Oysa durum farklı. Her iki çay da aynı çay yaprağından elde ediliyor. Çay yaprağının toplanmasının ardından uygulanan kurutma yöntemi, aynı öze sahip farklı tipler oluşmasına sebep oluyor. Toplanan çay yaprakları, oksidasyon sürecinden önce fermante edilir. Yaprakların oksidasyon süresi, çay tiplerini ayırmada en önemli unsurdur. Konumuz olan siyah çay; beyaz, yeşil ya da oolang çaylarının tümünden daha uzun süre okside edilir.

Siyah Çay Daha Aromatik
Uzun oksidasyon süresi, siyah çayın çok daha aromatik ve yoğun bir tada ulaşmasını da sağlar. Siyah çay, Çin ve Çin'e yakın ülkelerde demlendikten sonra ortaya çıkan renk sebebiyle 'Kırmızı Çay' olarak adlandırılır. Batı ülkeleri ise, yaprakların kuru halinden esinlenerek siyah çay demeyi tercih etmişlerdir. Ülkemizde her iki isim de kullanılıyor. Demlenmiş çayın kalitesi, kırmızının tonuyla ifade edilirken, bu tip çayın genel adı siyah çay olarak geçiyor. Siyah çay, sahip olduğu yoğun aromayı uzun yıllar koruyabilir.

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2014, 15:58

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52