Asitli içecekler dişe zarar veriyor

Asitli içeceklerin hepsi diş minesinin yapısını bozuyor. Diş sağlığı için asit içeren içeceklerin tüketilmemesi gerekiyor...

Asitli içecekler dişe zarar veriyor

Manisa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekim Yardımcısı Diş Tabibi Çiğdem Salık, diş sağlığı için çok fazla asit içeren içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini belirterek, "Asitli içeceklerin hepsi diş minesinin yapısını bozan faktörler. Bu tarz yiyecekleri tüketsek bile hemen fırçalama yapmamamız gerekiyor. Çünkü fırçalarsak diş yüzeyine zarar veririz" dedi.

Salık, diş sağlığı hakkında bilgi ve tavsiyelerde bulundu. Hastaların kendilerine gelme taleplerinden birisinin soğuk diğerinin ise sıcak hassasiyetten dolayı olduğunun altını çizen Salık, "Sıcak hassasiyet dişte çürük olduğu durumdur. Dişte herhangi bir çürük olmuşsa diş içindeki sinirlere intihap gitmişse bu sıcak hassasiyettir. Bu durumda kişinin hekime gelmesi gerekiyor. Soğuk hassasiyet durumlarına daha çok karşılaşıyoruz. Genelde kişilerin yanlış fırçalama alışkanlıkları, asitli içecekleri fazla kullanmaları, çok fazla turşu gibi yiyecekler kullanmasıyla oluşur.

Dişin üzerindeki mine tabakasının aşınmasıyla ortaya çıkar. Bu tarz durumlarda, hata soğuk içecekler içtiğinde dişinde çürük varmış gibi bir ağrı hisseder. Bunun nedeni çürük değildir. Dişin üzerindeki koruyucu mine tabakasının mineralizasyonunun bozulmasından dolayı incelmesidir. Böyle bir durumda dişin içerisinde canlı dokuya etki ettiğinde dişte aşırı sızlamalar hissedilir. Hastaların bilinçsiz olarak davranmamaları gerekiyor. İlk önce diş hekimine başvurmaları lazım. Hekimler mine onarılma düzeyine gelmemişse hastalara hassasiyet giderici bazik içerikli diş macunlarını öneriyoruz. Hastalar bu macunları günde üç defa uygulayabilirler. Ama bu mine kaybı bir onarma gerektirecek durumdaysa dolgu, kaplama gibi tedavilerle engellemeye çalışıyoruz. Bu hastalara yumuşak uçlu fırçalar kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Çok fazla asit içeren içeceklerin içilmemesini öneriyoruz. Asitli içeceklerin hepsi diş minesinin yapısını bozan faktörler. Bu tarz yiyecekleri tüketsek bile hemen fırçalama yapmamamız gerekiyor. Çünkü fırçalarsak diş yüzeyine zarar veririz. Genelde bu tarz yiyeceklerden sonra peynir, süt gibi yiyeceklerle asit dengesini sağlayabiliriz" dedi.
iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2014, 00:52

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52