Saray Mutfağı da oyuna girdi

Osmanlı Saray Mutfağı'nın temsilcisi asırlık lezzet çınarı Hacı Abdullah Lokantası bir ilke imza atarak Zorlu Center'da şube açtı. Yeni mekan, 250 kişilik salonuyla misafirlerini ağırlayacak.

Saray Mutfağı da oyuna girdi


Selami Türkoğlu / Gıdavitrini
Asırlık Lezzet Çınarı Hacı Abdullah Lokantası Zorlu Center'da şube açarak kendi alanında bir ilki gerçekleştirdi. Kurulduğu ilk günden itibaren tek mekanda misafirlerini ağırlayan ve 1915 yılından itibaren Beyoğlu’nda hizmet veren Hacı Abdullah Lokantası; Zorlu Center’da şube açtı. Böylece, küresel markalara karşı saray mutfağı da oyuna girmiş oldu.

AVM'lerde daha ziyade hazır ve hızlı yemek servisi öne çıkıyor. Bu anlamda küresel birçok markanın rekabet ettiği AVM ortamında ilk kez hizmet verecek olan Hacı Abdullah Lokantası'nın ikna edilmesi ise hayli zor olmuş. Yeni şube hakkında Gıdavitrini'ne açıklama yapan Hacı Abdullah Lokantası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Korun, Osmanlı Saray Mutfağını daha fazla kitlelere taşımak adına böyle bir karar aldıklarını söyledi. Korun, Zorlu Grubu üst yöneticilerinin özel ricasının bu kararı almalarında etkili olduğunu ifade etti. 

1888 yılında işletme ruhsatı bizzat Sultan II. Abdülhamit Han tarafından verilen Hacı Abdullah Lokantası, Zorlu Center’de dünyaca ünlü markaların olduğu restoranlarla rekabet edecek. Yeni şubenin 250 misafir kapasitesiyle hizmet vereceğini anlatan Abdullah Korun, "Hacı Abdullah geleneğine uygun bir mekan tasarladık. Kullanılan motifler, servise sunulacak malzemeler özenle seçildi. Yine, Hacı Abdullah geleneğine uygun yemek çeşitlerimizi lezzet tutkunlarına takdim edeceğiz. Umarım hayırlı olur" şeklinde konuştu.

Küresel markaların yemek çeşitlerine karşın, Hacı Abdullah Lokantası hünkar beğendi, incik kebabı, elbasan tava, kuzu patlıcanı, iç pilavı, perde pilavı, turşu, komposto ve ayva tatlısı gibi Osmanlı saray mutfağının geleneksel lezzetleriyle misafirlerini ağırlayacak.
 
Günlük 150 çeşit yemek pişiyor
Hacı Abdullah Lokantası, saray mutfağını temsil etmekle birlikte her geçen gün kaybolmaya yüz tutan "tencere yemeği" kültürünü yaşatmasıyla da ayrı öneme sahip. Müessesede günlük 120-150 çeşit arasında yemek pişiriliyor. 30 çeşit komposto, 15 çeşit turşu bulunuyor. Ayva, kabak ve haşhaş tatlısını en çok sevilen tatlılar.

Kuruluşu ilgi çekici
Sultan II. Abdülhamid Han, dönemin yabancı misafirlerini ağırlayabilmek için 1888 yılında sarayın aşçısı Abdullah Usta’yı görevlendirir. Ve, bugünkü Hacı Abdullah Lokantası'nın ilk temelleri Sultan Abdülhamit Han'ın açılış beratıyla Karaköy Rıhtım’da Victoria ismiyle atılır. Abdullah Usta, mekanı kısa bir süre sonra Beyoğlu’ndaki Rumeli Han’a taşır. Yeni yer Abdullah Efendi ismiyle açılır. Ustadan çırağa el değiştiren Abdullah Efendi Lokantası, 1915’te Karaköy Rıhtımı’ndan Beyoğlu’na taşınır. İstiklal Caddesi üzerindeki Rumeli Han’ın zemin katında 25 yıl yerli yabancı çok sayıda misafir ağırladıktan sonra yine usta-çırak nöbet değişimiyle, şimdiki Sadri Alışık sokağına taşınarak Hacı Salih ismini alır. 1958 yılında şimdiki yerine, yani Ağa Camii yanındaki Sakızağacı Caddesi’ne taşınır. Lokantaya adını veren Hacı Salih, usta-çırak nöbetine uyarak lezzet nöbetini halen lokantanın başında olan Abdullah Korun’a devreder.

250 misafir kapasitesiyle hizmet verecek olan yeni mekan, kullanılan motifler ve servise sunulacak malzemeler açısından Hacı Abdullah geleneğine uygun olarak tasarlanmış.



Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2016, 16:57

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52