Restoranlar 'yemek çeki'ne çalışıyor

Türes Başkanı ve İTO 17 No.lu Meslek Komitesi Başkanı Ali Tatlıdil, "Dünyanın en pahalı etini tüketiyoruz. Bu da işletmelerimizi rekabette sıkıntıya sevk ediyor." dedi.

Restoranlar 'yemek çeki'ne çalışıyor
Haber / Buğrahan Kırımlı

GIDAVİTRİNİ - İstanbul Ticaret Odası’nın 81 sektörü temsil eden meslek komiteleri, 19. Dönem 2. Müşterek Toplantısı’nda buluştu. Beyin fırtınasına dönüşen toplantıda tüccarın sorunları tartışıldı ve ‘ortak akıl’ ile çözüm arandı.

İTO'nun 19. Dönem 2. Müşterek Toplantısı’nda konuşan Tüm Restoran, Lokanta ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Yönetim Kurulu Başkanı ve İTO 17 No.lu Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Ali Tatlıdil, "Dünyanın en pahalı etini tüketiyoruz. Bu da işletmelerimizi rekabette sıkıntıya sevk ediyor." dedi.

YEMEK ÇEKİ MUAMMASI
Yemek çekleri konusunun restoran ve lokanta sektörü için önemli sorun olmaya devam ettiğini söyleyen Tatlıdil, "Çünkü cironun yüzde 8-10’u, yapılan hizmetlerden bir kesintiye tabi tutuluyor. Bu konu hakkında diğer mesleki örgütlerle de irtibat halindeyiz ancak biz bunun ateşleyici merkezinin İTO olacağı kanaatindeyiz." şeklinde konuştu.

BİR ÇOK İŞLETME BATIYOR
Yiyecek içecek sektörünün sıkıntılarını sıralayan Tatlıdil, "İş mahkemelerinde sıkıntı yaşanıyor. Çünkü sektörümüzde mesailer uzun. 3-4 sene çalışma süresi olan bir arkadaşımıza mahkeme tarafından verilen tazminat bedelleri 70 bin TL’ye ulaşıyor. Bu da işletmelerimizi çok büyük sıkıntıya düşürüyor. Birçok işletme bu nedenle batıyor." dedi.
Müesseselere telif hakları adı altına polis eşliğinde baskınlar yapıldığını hatırlatan Tatlıdil, "Bu da sıkıntı oluşturuyor. Herhangi bir lokanta ya da kafeteryada bir müzik yayını yapıldığı tespit edildiği taktirde 30-40 bin TL’lere varan cezalar kesiliyor." ifadeleriyle tepkisini ortaya koydu.

DÜNYANIN EN PAHALI ETİNİ TÜKETİYORUZ
Özellikle et, pirinç ve yağda hammadde girdilerinin yüksek olduğunu ve bu soruna ithalata dayalı bir çözüm getirilmek istendiğini ifade eden Ali Tatlıdil, şu bilgileri verdi:
"Dünyanın en pahalı etini tüketiyoruz. Bu da işletmelerimizi rekabette sıkıntıya sevk ediyor.
Yeterince eğitimli eleman bulamıyoruz. Restoran Yöneticiliği ve Restoran Servis Elemanı Eğitimi yeniden düzenlenmeli. Kapasite Raporu’nun 1 seneye çekilmesi bir başka konu. Bizce mümkünse 3 seneye uzatılmalı."

Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2014, 10:56

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52