Başkanın mutsuz pasta şefi

Beyaz Saray'ın pasta şefi Bill Yosses, tüm aşçıların yerinde olmak istediği kişi. Ama o lezzetine sağlık sınırları gelince görevini hiç düşünmeden bırakma kararı verdi.

Başkanın mutsuz pasta şefi
Pasta ve kurabiye yapmak kadar eğlenceli ve sonu tatlı biten az aktivite vardır. Üstelik işin ucunda yaptıklarınızı ailenize ve dostlarınıza ikram etmek varsa gönül vererek, hiç zorlanmadan çalışırsınız. Peki ya ABD başkanına pasta yapsaydınız? İtiraf edelim ki heyecanlanmamak ve beğenip beğenmeyeceğinden endişe duymamak imkansız olurdu. Yedi yıldır Beyaz Saray'ın pasta şefliğini yapan Bill Yosses (60) ise "Gözünüzde büyütülecek bir şey yok. İçinizden geliyorsa lezzetli oluyor" diyor. New York ve Manhattan'daki Montrachet ve Bouley gibi ünlü restoranlarda tatlılarını yapan Bill Yosses'in, özellikle armutlu ve ahududulu suflesiyle dilden dile dolaşan bir namı vardı. 2007 yılında eski ABD Başkanı George Bush'un eşi Laura Bush, Yosses'in tatlılarının ününü duydu ve kendisiyle tanışır tanışmaz da Beyaz Saray'da işe aldı. Yosses, pasta şefliğine terfi ettiğinde de ABD Başkanı Barack Obama "O nasıl pasta yaparsa yapsın eminim en iyisi ve en lezzetlisi olacak" demişti.

MUTSUZ PASTA ŞEFİ
ABD halkının beslenme alışkanlığını değiştirmeyi görev edinen First Lady Michelle Obama'nın daha sağlıklı tatlılar yapmasını istediği Bill Yosses, son yıllarda tereyağı yerine meyve püresi, şeker yerine taze bal, buğday yerine de kepekli tahıllar kullanıyor. Lezzetli pastalarının sırrını açıklarken "Beyaz Saray'ın bahçesindeki çiçek, meyve ve bal kovanlarından ilham almamak elde değil" diyor. Özellikle, içine sarayın bahçesinde yetişen lavantalardan koyduğu pastaları piştiğinde çıkan kokuyu seviyor. Özel günlerde Beyaz Saray'ın üç boyutlu pastası için 120 saat harcadığını söyleyen Yosses, zencefilli kurabiyelerle süsleme yaparken de çok eğleniyor. Pasta şefi yaptığı tatlıların porsiyonlarına özen gösteriyor. Davetlerde konukların sağlığını düşünerek süslemelerinde meyve kullanıyor. Şekerden heykeller yapmayı bırakan, kurabiye kalıplarını rafa kaldıran Yosses, Michelle Obama'nın isteklerini yerine getirmeye özen gösterse de bu durumun artık kendisini mutsuz ettiğini görünce geçtiğimiz günlerde istifa kararı aldı. Michelle Obama'nın sağlıklı tatlı arzusunu daha fazla yerine getiremeyeceğini söyleyen Bill Yosses, "First Lady tatlılar konusundaki değişim isteğini öğüt vermeden esprili ve iyi niyetle, tam bir 'mutfak annesi' edasıyla belirtmişti. Kesinlikle ilham verici bir patron, ciddiyetin ve doğallığın mükemmel birleşimi. Ancak krema, tereyağı, yumurta ve şekeri de şeytanlaştıramam" dedi ve istifasını sundu. Yosses, Haziran ayına kadar görevine devam edecek. Yosses'in planı Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra New York'a taşınıp yemek literatürü üzerine yoğunlaşmak ve aynı zamanda yaratıcı pasta ve tatlı yapmak isteyen gruplar için ders vereceği bir okul açmak. Michelle Obama ise Yosses'in kararından çok da memnun görünmüyor. "Bill Yosses'in gitmesini görmek çok üzücü. Ona olağanüstü ve nefis çalışmaları için minnettarım. Gelecekteki çalışmalarında başarılar diliyoruz." Yosses, ABD Başkanı Obama'nın deniz mahsullerini çok sevdiğini, eşinin de sebze yemeklerine düşkün olduğunu söyledi.

BEYAZ SARAY'IN PASTA ŞEFİ KİMDİR?
Beyaz Saray'ın pasta şefinin görevleri arasında tatlıların yapım aşamasını planlama, yardımcıları yönetme ve servis bulunuyor. Sarayda yaşayan pasta şefi devlet yemekleri, resmi akşam yemekleri ve özel aile yemeklerinde pasta, kurabiye, kek gibi tatlılar yapar. First lady'nin atadığı pasta şefi, onun istekleri doğrultusunda menüsünü hazırlar. sabah.com.tr

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2014, 11:25

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52