Noma'nın sırrı yemek laboratuvarı

Son üç yıldır 'Dünyanın en iyi restoranı' seçilen Danimarka'daki Noma, yemek laboratuvarıyla kuzeyin yeni lezzetlerini keşfediyor.

Noma'nın sırrı yemek laboratuvarı
Üç yıldır ‘Dünyanın en iyi restoranı’ seçilen Noma, dokuz yıl önce ‘kuzeyde, kuzeye ait yemeklerin tanıtılması gerekir’ fikrinden yola çıkan Rene Redzepi ve ortağı Claus Meyer tarafından açıldı. Noma’nın başarısının arkasında ise marketten alınan ürünlerin mutfakta hazırlanmasından çok, uzun bir araştırma süreci yatıyor. Amaçları restoran işletmeciliğinden öte, kuzeyin lezzetlerini tanıtmak olan ikili, restoranı açmadan önce yörede yetişen ürünleri tanımak için çiftçilerle ve botanikçilerle derin araştırmalar, geziler ve deneyler yapmış. Bundan iki sene önce de yeni tatlar oluşturmak, geliştirmek ve tanıtmak için ‘Kuzeyli Yemek Laboratuvarı’nı açmışlar.
Kopenhag’ın kanallarında, yüzen bir evde kurdukları bu laboratuvar restorana malzeme sağlamanın yanı sıra üniversitelere veya yatırımcılara yeni lezzetleri tanıtarak bölgedeki gastronomik çalışmalara katkı sağlamayı amaçlıyor. Duvarların numune poşetleriyle, rafların deney tüpleriyle dolu olduğu bu laboratuvarda günlerini yerel malzemeyle yeni soslar yaratmak için geçiren şef Lars Williams, yabani otları haritalamakla da ilgileniyor. “Kuzeyli bir yemek kültürü oluşturduğumuzda insanlar beslenmelerine dikkat ederek, tüketecekleri ürünler konusunda da daha iyi tercihler yapacaklar” diyen Williams çalışmalarının sağlıklı beslenmeye de katkıda bulunacağına inanıyor.
Radikal

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52