Nohut ‘yeterlilik derecesi en yüksek ürün’ oldu

TÜİK’in "Bitkisel Ürün Denge Tabloları; Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünler" istatistiği yayımlandı. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün nohut oldu.

Nohut ‘yeterlilik derecesi en yüksek ürün’ oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2010-2011 döneminde tahıllar ve diğer bitkisel ürünler grubunda en yüksek yeterlilik derecesi yüzde 110,5 ile nohutun oldu. Buna göre, söz konusu dönemde toplam tahıl ürünlerinde yurtiçi üretimin yurtiçi talebi karşılama derecesi yüzde 98,8 olarak tahmin edildi.
Toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayda yeterlilik derecesi yüzde 102,2, yem sanayinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi yüzde 104,7, mısırın ise yüzde 79,6 olarak gerçekleşti.
Kuru baklagillerden kendine yeterlilik derecesinin en yüksek olduğu ürün ise yüzde 110,5 ile nohut oldu. Toplam ürün arzında ithalatın ağırlıklı olduğu kırmızı mercimekte yeterlilik derecesi de yüzde 91,3 olarak hesaplandı.
Türkiye'nin kendine yeterli olduğu ürünlerden birisi olan patateste yeterlilik derecesi yüzde 102,3, yurt içi talebin büyük kısmının ithalat ile karşılandığı yağlı tohumlar ürün grubundan ayçiçeği, soya ve kolza için yeterlilik dereceleri de sırasıyla yüzde 52,4, yüzde 6,0 ve yüzde 30,9 düzeyinde gerçekleşti. Toplam şeker üretiminin büyük kısmı yurt içinde tüketildi ve yeterlilik derecesi yüzde 115,4 oldu.
Yeterlilik Derecesi, ''Bir bölgenin kullanılabilir üretiminin (iç üretim) o bölgenin talebini ya da yurtiçi kullanımını (insan, hayvan ve endüstrinin bütün ihtiyaçlarını) ne ölçüde karşılayacak durumda olduğunu gösterir'' şeklinde tanımlanıyor.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52