Osmanlı şerbetleri marka oluyor

Unutulmaya yüz tutan ve 200’den fazla çeşidi olduğu bilinen Osmanlı şerbetleri, yapılan çalışmayla markalaştırarak gelecek nesillere aktarılacak.

Osmanlı şerbetleri marka oluyor
Şeyh Edebali Üniversitesi ve Bilecik Belediyesi, unutulmaya yüz tutan ve 200’den fazla çeşidi olduğu bilinen Osmanlı şerbetlerini yaptıkları çalışmayla markalaştırarak gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi Öğretim Görevlisi Mesut Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı şerbetini yeniden ön plana çıkartmak için 2 yıl önce öğrencileriyle başlattıkları çalışmaya belediyenin destek verdiğini söyledi. Özellikle şerbetin içecek kültürünün oluşmasında önemli etkisi olduğunu anlatan Kaplan, “Yörede yetişen meyveler, baharat karıştırarak özel günlerde çeşitli şerbetler yapılarak içecek olarak tüketilmiştir ve günümüze kadar gelmiş. Osmanlı Devleti’nden sonra bütün Avrupa’ya, batı ülkelerine yayılmış bir içecek alışkanlığıdır.” dedi.

200’den Fazla Şerbet Çeşidi Var
Bilecik’in Osmanlı Devleti’nin kurulduğu bölge olması nedeniyle çalışma yapmaya karar verdiklerini ifade eden Kaplan, şunları kaydetti: “Osmanlı şerbetleri, Osmanlı Devleti’nden önceki ve sonraki Türk kültürünü içermesi açısından önemli bir yere sahip. Bu yüzden bölgedeki içecek türünü araştırmakla yola başladık. Özellikle yöremizdeki meyve çeşitlerini baharatlarla karıştırıp, özel bir şerbet haline getirdik. Osmanlı dönemindeki şerbete çok yakın bir lezzet haline geldi. Şerbet çeşidi olarak 200’den fazla olmasına rağmen biz yaklaşık 8 çeşitte yoğunlaştık. Bunlardan iki çeşidimiz hiç şeker kullanmadan tamamen yöremizin meyveleri ve baharatlarla karıştırılarak yaptığımız içecek durumuna geldi. Özellikle şeker katılmaması çok önemli. Daha sağlıklı ve hiçbir katkı maddesi ilave edilmeden bir ürün oluşturmuş olduk. Bu ürüne insanlar daha kolay ulaşılabilmeli ve geleneksel içeceğimiz durumunda olan şerbetleri daha da yaygınlaştırmamız gerekiyor.” 

Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2014, 14:46

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52