Koç fiyatına damızlık horoz!

Uzun ve ahenkli ötüşü, heybetli duruşuyla ünü yurt dışına kadar yayılan Denizli horozu, Türkiye'nin dört bir yanına damızlık olarak 700 liraya kadar çıkan fiyatla satılıyor.

Koç fiyatına damızlık horoz!
Tarihi, 3 bin yıl öncesine kadar bilinen ötüş süreleri, ahenkleri ve heybetli duruşu ile 'özel ırk' olarak nitelendirilen Denizli Horozu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve bazı özel işletmelerde özen içerisinde yetiştiriliyor.  

'Denizli horozları bellidir' adlı belgeselle ünü yurt dışına da taşan Denizli Horozu, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinde de 'damızlık' olarak talep görüyor. En yoğun talebi Rize, Trabzon, Samsun, Ordu, Karabük, Amasya ileri ile Trakya bölgesinden aldığı bildirilen horozun fiyatının, görünüş ve ötüşüne göre 700 liraya kadar alıcı bulduğu kaydediliyor. 

Denizli Horozu Yetiştiricileri Derneği Başkanı Hasan Sağlam, derneğe kayıtlı 20 üreticinin, bin 500 civciv ile bin 500 horoz yetiştirerek gelen talepler doğrultusunda farklı illere satışını yaptığı bilgisini verdi. 

Denizli horozunun özel bir ırk olduğunu, yumurta, civciv ve yetişmiş olmak üzere 3 ayrı grupta satışının yapıldığını kaydeden Sağlm, yumurtaların 5-20 lira, civcivlerin 15-100, yetişkinlerin ise özelliklerine göre 150-700 lira arasında satıldığını dile getirdi. Sağlam, "Görüntü bakımından daha gösterişli, vücudu ve renkleri daha hoş, ötüşü çok daha güzel. Davudi ötenler var, cırtlak ötenler var, uzun ötenler var. Renk bakımından dört beş çeşidimiz var" ifadesini kullandı. 

Horozun has ırkını korunması için çok dikkatli ve titiz davrandıklarını söyleyen Sağlam, horozuna ilginin her geçen gün artmasının kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne bağlı işletmede ise bu yılın 7 ayında 7 bin damızlık civciv ve 400 horoz yetiştirilerek satıldığı belirtildi. 

Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2014, 11:33

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52