2 bin yıllık Sichuan yemek cenneti

Çin'in en ünlü mutfağı, "yemek cenneti" olarak nitelendirilen Sichuan mutfağı. Bu mutfakta yaklaşık 4 bin yemek bulunuyor...

2 bin yıllık Sichuan yemek cenneti
Çin'in 8 büyük mutfağından her biri özgün tatları, ünlü yemekleri ile Çin'in yanı sıra dünyanın bir çok ülkesinde de sevilir. Ama "en yaygın mutfak hangisidir?" diye sorulsa buna verilecek yanıt Sichuan mutfağı olur. Hatta şöyle bir söz vardır, "Çin mutfağı zengindir, Çin'in en zengin mutfağı da Sichuan mutfağıdır."

"Yemek cenneti olarak nitelendirilen Sichuan eyaletinin mutfağı, Sichuan mutfağının okunuşunun kısaltması olan "Chuan" olarak bilinir. Chuan mutfağının tarihçesi 2 bin yıl öncesine dayanır. Bu mutfakta özel olarak yemeğin rengine, kokusuna, şekline ve lezzetine önem verilir. Chuan mutfağında esas olarak acı kullanılır ve acı ile ilgili birçok karışık tat yaratılır. Dolayısıyla Chuan mutfağı için "Bir yemeğin bir tadı, yüz yemeğin de yüz tadı" söylenir.



Chuan mutfağında yemek pişirilirken malzemenin ve bölgenin ikliminin durumuna ve aşçının özel isteğine göre esneklik uygulanabilir. Chuang mutfağında kızartma, haşlama, buharda pişirme, soyaya koyma, tuzlama ve bekletme gibi çok çeşitli yöntemler uygulanır.

Chuan mutfağının olmazsa olmaz malzemeleri acı biber, Çin biberi ve karabiberdir. Biberin kullanılışının da değişik yöntemleri vardır. Bazen yemeğin ana malzemesi, bazen de baharat malzemesi olarak kullanılır. Chuan mutfağında yemeklerin tatları aşçının isteğine veya hava sıcaklığına göre düzenlenebilir. Kışın ve sonbaharda soğuk günlerde bol acı kullanılır. Buna karşın sıcak günlerde daha az acı kullanılır.

Chuan mutfağı dört binden fazla çeşide sahip. Fıstıklı tavuk kızartması, tütsülü ördek ile kızartılmış tatlı, ekşi et ve Mapo Doufu gibi yemekler, Chuan mutfağının ana özelliklerini gösterir.

Fıstıklı tavuk kızartması en yaygın ve en ünlü Çin yemeklerinden biridir. Tavuk eti, kuru kırmızı biber ve yer fıstığı gibi malzemelerle yapılan bu geleneksel Chuan yemeği, güzel koku ve acı tadıyla herkes tarafından beğeniliyor. Bugün Çin'in genelinde sevilerek tüketilen Hotpot da aslında bir Chuan yemeğidir. Ağzı uyuşturan Mapo Doufu yemeği ise, soya peyniri, dana kıyması ve başta biber olmak üzere çeşitli baharatlardan yapılır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52