Ağrı Dağı Balı da koruma altına alındı

Ağrı'da terör olayları nedeniyle daha önce gidilemeyen Sinek yaylasında patentli organik bal üretilmeye başlandı.

Ağrı Dağı Balı da koruma altına alındı
Ağrı'nın önemli yaylaları arasında yer alan ve Aras Nehri'nin güneyindeki 2500 metre rakımda bulunan Sinek yaylasında, Türk Patent Enstitüsü'nden alınan patentle organik bal üretiliyor.

Ağrı Ziraat Odası Başkanı Yavuz Aydemir, bal üreticisi Bekir Demir’le yaptıkları ortak çalışmayla bitki çeşitliliği çok fazla olan yaylada üretime başladıklarını söyledi. Bölgedeki bitki örtüsünün üretime önemli katkısı olduğuna dikkati çeken Aydemir, yaklaşık iki yıldır organik bal ürettiğini belirtti.

Yapılan araştırmalardan sonra arıcılık yapan Bekir Demir'in imkânlarının bu işe uygun olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Aydemir, kendisiyle ortak patent almaya karar verdiklerini anlattı.

Aydemir, Sinek yaylasında arıların yaklaşık 4 bin bitki çeşidinden aldıkları polenlerle bal ürettiklerini ifade etti.

1 kilo balın 40 liradan satıldığını söyleyen Bekir Demir, zengin bitki çeşitliliği olduğu için katkı maddesine başvurmanın yanlış olacağını vurguladı. Demir, “Daha önce Ağrı'da ürettiğimiz organik balın patentini almak için çok uğraştım. Bir netice alamadım. En son Ağrı Ziraat Odası başkanlığıyla görüştüm. Başkanımızın girişimleriyle ortak Ağrı Dağı Balı adıyla patent aldık. 400 kovan ile Sinek yaylasında organik bal üretimine başladık" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52