Kışlık domates sosu nasıl yapılır?

Kış aylarında da hormonsuz domates yemek ve sofranızda farklı lezzetlere yer açmak için şimdiden önleminizi alın!

Kışlık domates sosu nasıl yapılır?
Kış boyunca harika kokulu bu sosu makarna, çorba, menemen, kahvaltılık sos olarak dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. İşte, bunun için yapmanız gerekenler...

Malzemeler:

5 kilo Çanakkale domatesi (erik domates)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 baş iri diş sarımsak
4-5 adet orta boy kavanoz ve kapakları

Hazırlanışı:
Domateslerimizi yıkayıp irice rendeleyelim. Dilerseniz domateslerin kabuklarını soyup iri şekilde de doğrayabilirsiniz.
Ben domatesleri rondo’dan geçirmiyorum çünkü fazla sulandığı için kaynatma sırasında istediğim yoğunluğa ulaşamıyorum.

Geniş bir tencereye rendelenmiş domateslerinizi koyun. (Ben genelde litrelik düdüklü tencere kullanıyorum.) 20 kilo kadar olan domatesleri 5 kg'lık partiler halinde pişirin. Hem ölçüsünü bilmek hem de diğer malzemeleri bilinçli bir şekilde eklemek, daha kaliteli bir tat elde etmenizi sağlayacaktır.

Tencerenize domatesleri koyun üzerine 1 çay bardağı riviera zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tuzu ilave edip ateşin altını yakalım. Önceden temizleyip yıkadığımız sarımsakları da dilerseniz bütün, dilerseniz iri dilimlenmiş olarak domateslere ekleyin. Bazı tariflerde sarımsak kullanılmıyor ama ben sosa güzel bir aroma verdiği için sarımsağı tercih ediyorum, ayrıca koruyucu gücünden de faydalandığımı belirtmeden geçmeyeyim.

Tenceredeki domatesler fokurdamaya başladığında altını kısıp ara ara karıştırın ve oldukça fazla çıkan suyun pişme esnasında çekilmesini sağlayın.

Pişirme aşamasında domatesin suyu azalır ama tam olarak bitmez. Sosu kavanozlara doldurduktan sonra zamanla bekleme esnasında suyu azalacaktır.



Domateslerin istediğimiz kıvama ulaşması yaklaşık 1 saat sürebilir. Tencerenin altı açıkken, önceden temizleyip kurulanan kavanozlara sosunuzu sıcak sıcak doldurun.  Bu aşamada elinize dikkat edin ve mutlaka fırın eldiveni veya havlu gibi materyaller ile ellerinizi sıcaktan koruyun. Kavanozun kapak kapattığınız kısmını iyice temizleyip kapağını sıkıca kapatın. Mümkünse kavanoz kapaklarını sıkı kapatmak için kullanılan materyallerden faydalanabilir veya eşinizin güçlü bir şekilde kapağı kapatmasını rica edebilirsiniz. Kapağın sıkıca kapatılması, sosunuzun hava alarak bozulmasını önleyecektir.

Kapaklarını kapattığınız kavanozları temiz bir havlunun üzerine ters çevirerek yerleştirin ve bir gün boyunca bekletin. Gün sonunda kapaktan sos akıyor ise tekrar kaynatıp yeni bir kapak ile kapatıp ters çevirerek bekletin veya buzdolabına alıp kısa sürede tüketmeye çalışın.

Kıvamı tutan kavanozları güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza etmeye özen gösterin. Böylelikle bütün bir kış boyunca kışlık domates soslarınızı saklayabilirsiniz.

Kış boyunca harika kokulu bu sosu makarna, çorba, menemen, kahvaltılık sos olarak dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Açtığınız andan itibaren buzdolabında saklayarak 2-3 gün içinde kullanmaya devam edebilirsiniz ama çok bekletmeden kısa sürede tüketmeye özen gösterin.

HİJYEN TEDBİRİNİ ALIN
Sosu yapmaya başlamadan önce kavanozları bulaşık makinesinde yıkayın veya sıcak suda kaynatarak steril hale getirin. Aynı şekilde kavanoz kapaklarını da bir tencereye koyup sıcak suda kaynatın.
Anne Şef Berna Yıldız - hurriyetaile.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52