Bursa şeftalisine rakip çıktı

Denizli'de yetiştirilen şeftalinin kalitesi, tadı ve aromasıyla Bursa'da üretilen şeftali ile rekabet edecek hale geldiği açıklandı.

Bursa şeftalisine rakip çıktı
Denizli’de yetişen şeftali, Bursa şeftalisine rakip oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Denizli İl Müdürü Sezgin Kutlu, Denizli'de yetişen şeftalinin kalitesi, tadı ve aroması ile Bursa'da üretilen şeftali ile rekabet edecek hale geldiğini söyledi.

Kutlu, Denizli'de şeftali ekim alanlarının hızla artığını 2002 yılında 5 bin 720 dekar alanda yetiştirilen şeftalinin geçen yıl 30 bin dekar alanda üretiminin yapıldığını belirtti.

Aynı dönemde ekim alanlarında yüzde 500'lük bir artış görüldüğünü kaydeden Kutlu, bu yıl 33 bin dekar alandan 11 bin ton üretim gerçekleştirildiğini söyledi. Kutlu, Türkiye'de 545 bin ton şeftali üretildiğini, Denizli'deki 11 bin ton üretimin Manisa ve Bursa illeri üzerinden yarısının Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edildiğini, diğer yarısının da iç piyasaya tüketildiğini dile getirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın son yıllarda çiftçilere değişik destekler verdiğini vurgulayan Kutlu, Merkez ilçeye bağlı köylerin şeftali tarımına uygun toprak yapısı ve şeftalinin iklim isteğine uygun klimatik özellikler taşıdığını anlattı.

Denizli’de yetişen şeftalinin kalitesi, tadı ve aromasıyla Bursa’da üretilen şeftali ile rekabet edecek hale geldiğini ifade eden Kutlu, alıcıların ürün kalitesinden, çiftçilerin de satıştan memnun olduğunu söyledi.

Kutlu, şeftalinin kilogramının 1,20-1,30 lira arasında satıldığını, bu rakamın çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü vurguladı. Meyvenin toprakla buluşmasının ardından dekarda 3,5 ton ürün hasatının yapıldığını kaydeden Kutlu, "Bakanlığımızın meyve bahçelerine vermiş olduğu desteklerle şeftali alanlarının daha da artacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52