FAO’dan ürkütücü açlık açıklaması

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 1.6 milyon Orta Afrikalı’nın açlık riski ile karşı karşıya bulunduğu uyarısında bulundu.

FAO’dan ürkütücü açlık açıklaması

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 1.6 milyon Orta Afrikalı’nın açlık riski ile karşı karşıya bulunduğu uyarısında bulundu.

BM Gıda Programı ile birlikte hazırlanan ve FAO'nun internet sitesinde yer alan raporda, acil yardıma ihtiyaç duyanlar için uzun vadeli, geniş çaplı insani yardım operasyonu gerektiği belirtildi. Operasyonun en az 18 ay sürmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda, 2012’den bu yana toplumlar arasındaki çatışmaların ülke genelinde geçim kaynaklarının, ekim alanlarının, hayvancılığın ve temel ürünlerin yok olmasına neden olduğu vurgulandı.

Raporda, yaklaşık 1.6 milyon kişinin doğrudan krizden etkilendiği ve acil gıda yardımına ihtiyaç duyduğu, bunun Şubat 2013’teki tahminlerin iki katından fazla olduğu kaydedildi.

2014 yılı başından bu yana Orta Afrikalıların, alım gücünün azalması, ticaretin sekteye uğraması gibi nedenlerle gıdaya erişimde ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığı ifade edilen raporda, ülkenin dramatik şekilde gıda çeşitliliğini kaybettiği, özellikle çocukların hayvansal gıdalar alamadığı, bu durumun da beslenme ve sağlık konusundaki endişeleri artırdığı uyarısında bulunuldu.

Raporda, tarım sektörünün geçen yıl yaklaşık %37 daraldığı, ticaret ve ulaştırma faaliyetlerini yürüten girişimcilerin ülkeyi terk ettiği belirtilirken, bu durumun iç ticaret ve ithalat-ihracata da büyük darbe vurduğu kaydedildi.

Bu yıl tarım sektöründe gelişme olmayacağı tahmininde bulunulan raporda, nispeten daha güvenli erişim zincirinin bulunduğu bölgelere para transferi yapılması tavsiye edilerek, bu transferlerin yerel ekonomiyi canlandırabileceğine vurgu yapıldı.

Yaklaşık 75 bin kişiye tohum ve malzeme yardımında bulunmayı, ayrıca çiftçilere ve kadınları da desteklemeyi amaçlayan FAO, BM Gıda Programı'nın 1.25 milyon kişiye ve HIV taşıyanlara yardım ettiğini ancak kaynakların tükenmekte olduğunu da kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2014, 14:45

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52