Aydınlı erkeklere keşkek testi

Geleneklerine oldukça bağlı olan Karacaören'de, düğün ve derneklerde keşkek dövmeyeni erkek adamdan saymıyorlar.

Aydınlı erkeklere keşkek testi

Yörük düğünlerinin ve Türkmen düğünlerinin en önemli geleneksel yemeği Keşkek, Aydın’ın Yenipazar ilçesine bağlı Karacaören köyünde teknolojiye yenilmedi.

Geleneklerine oldukça bağlı olan köyde, düğün ve derneklerde keşkek dövmeyen erkek adamdan sayılmıyor. Aydın’ın Yenipazar ilçesine bağlı Karacaören köyündeki düğünlerde geleneksel olarak yapılan ve insan gücüyle dövülen keşkek düğün sofralarının baş tacı olmaya devam ediyor.

Düğün günleri sabahın erken saatlerinde misafirler gelmeden düğün sahibinin akrabaları, komşuları ve gençlerin yardımıyla belirli aralıklarla elden ele değişerek dövülen keşkek, lezzetini içine konulan ve Madran Yaylasında yetişen 6 aylık oğlak veya kuzudan alıyor. Keşkeğin yapılmasında ve daha iyi pişmesinde etkili rol oynayan odun ateşi ise keşkeğe daha başka bir lezzet katarken keşkeğin usta ellerde pişmesi de diğer faktörler arasında yer alıyor.

Karacaören köyüne düğün için Aydın ve şehir dışından gelen misafirlerin severek yediği keşkek, damaklarda bıraktığı lezzet ile gelen misafirler tarafından tarif edilemiyor. Karacaören keşkeğinden başka bir yerde bulunmasının imkanı olmadığını ifade eden Karacaören sakinleri, keşkeklerinin dövüldükten sonra sakız gibi olduğunu da iddia ederek adeta diğer keşkek yapılan yerlere meydan okudu. iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2014, 13:51

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52