Türkiye'de süt tüketimi yetersiz!

Araştırmalar gelişmiş ülkelerde 139 litreye ulaşan yıllık kişi başı süt tüketiminin Türkiye’de 25 litreyi geçmediğini gösteriyor.

Türkiye'de süt tüketimi yetersiz!
GIDAVİTRİNİ - TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kuru, 21 Mayıs Dünya Süt Günü münasebetiyle bir basın açıklaması yaptı. 
Açıklamasında, 21 Mayıs'ın Dünya Süt Günü olarak kutlanmasının, 1956 yılında Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun aldığı bir karara dayandığını hatırlatan Kuru, Türkiye'de de 21 Mayıs'ın “Dünya Süt Günü” ve bu günün bulunduğu haftanın da "Süt Haftası" olarak kutlandığını belirtti.

Süt tüketiminin yaşı olmadığını ifade eden Kuru, "Süt ve süt ürünleri, sadece çocukluk dönemi için gerekli bir besin maddesi olmayıp, her yaşta belli miktarlarda mutlaka alınması gereken bir besindir. Sütü tüketmenin yaşı yoktur. Süt tüketimi her yaşta gereklidir." dedi.

TÜRKİYE'DE SÜT TÜKETİMİ ÇOK DÜŞÜK!
Süt tüketiminin artırılması için izlenmesi gereken yol konusunda da bilgi veren Kuru, şu ifadeleri kullandı:
"Araştırmalar gelişmiş ülkelerde 139 litreye ulaşan yıllık kişi başı süt tüketiminin Türkiye’de 25 litreyi geçmediğini gösteriyor. Bu nedenle süt tüketimini artıracak programlara ihtiyaç vardır. Ayrıca, sütün güvenli ve uygun fiyata tüketiciye ulaşabilmesi, süt tüketiminin artırılması çabalarında önemli bir yer tutmaktadır.
Özellikle sokak sütü ve işlenmiş süt tartışmalarının alevlendiği son zamanlarda, bazı çevrelerce, “sokak sütü alınması ve evde kaynatılarak tüketilmesinin daha sağlıklı olduğu” yönünde bir takım açıklamalar yapılmaktadır. Ancak hiçbir denetim ve kontrole tabi olmayan, üretim ve taşıma koşulları bilinmeyen, ayrıca saatlerce soğuk zincir olmaksızın bekleyen kalan bu sütler toplum sağlığını tehdit etmektedir.
Bilimsel dayanaktan yoksun beyan veren kişi ve kurumlar tarafından, halk sağlığı tehlikeye atılmaktadır. 
Uluslararası gıda güvenliği kurallarına uygun olarak üretimi yapılan işlenmiş sütler, maalesef kanser gibi hastalıklarla doğrudan ilişkilendirilerek, tüketicilerimizin kafaları karıştırılmakta ve çok daha kontrolsüz ve çok daha riskli olan sokak sütü alımına yönlendirilmektedir.
21 Mayıs Dünya Süt Gününüzü kutlar, tüketicilerin doğru bilgiye ulaşması için desteklerinizi bekleriz." 

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2014, 13:04

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52