Türkiye üretimde süper, tüketimde ise zayıf!

Asüd Başkanı Harun Çallı, 17 milyon ton çiğ süt üretimi ile dünyanın 12'inci büyük süt üreticisi olmamıza karşın tüketimde aynı başarıyı gösteremediğimizi söyledi.

Türkiye üretimde süper, tüketimde ise zayıf!

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Başkanı Harun Çallı, Türkiye'nin 17 milyon ton çiğ süt üretimi ile dünyanın 12'inci büyük süt üreticisi olduğunu ve Türk sütünün dünya liginde bulunduğunu, buna karşın süt ve süt ürünleri tüketiminin Türkiye'de, gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğunu söyledi.

Çallı, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, süt ve süt ürünlerinin, vücudun ihtiyacı olan temel besin grupları içinde yer aldığını söyledi. Sütün, birçok canlı gibi, insanların doğumdan itibaren aldıkları ilk besin olduğunu ve protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin ögesinin önemli kaynağını oluşturduğunun altını çizen Çallı, "Bu bakımdan süt ve süt ürünleri, başta çocuklar, gençler ve yetişkin kadınlar olmak üzere tüm yaş gruplarının yaşamın her evresinde tüketmesi gereken mucizevi bir gıdadır" dedi.

"TÜRKİYE'DE SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİMİ GELİŞMİŞ ÜLKELERİN GERİSİNDE"
Türkiye'de süt ve süt ürünleri tüketiminin gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğuna işaret edene Çallı, "Aradaki tüketim farkı, özellikle içme sütünde belirgin bir şekilde görülmektedir. Birçok Avrupa Birliği ülkesinde ve Avustralya'da 100 kg'ı aşan, ABD ve Kanada'da ise 100 kg'a yaklaşan yıllık kişi başına içme sütü tüketimi Türkiye'de henüz 26 kg'dır. Süt ürünleri ile birlikte bu miktar 200 kg'a çıkmaktadır" dedi. 2010 yılında yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmasına göre, genelde yüzde 20 oranında haftada 1-2 kez süt tüketildiğinin görüldüğüne işaret eden Çallı, Türkiye genelinde her gün süt tüketenlerin oranının yüzde 56, yoğurt, ayran, kefir gibi süt ürünlerini tüketenlerin oranının da yüzde 55, peynir tüketenlerin ise yüzde 76 olduğunu bildirdi.

"DÜNYA SAĞLIK OTORİTELERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİMİNE DİKKAT ÇEKİYOR"
Çallı, tüm dünyada sağlık otoritelerinin, yeterli ve dengeli beslenme düzeyinin yükseltilmesi için süt ve süt ürünlerinden olan peynir, yoğurt, ayran, tereyağı, dondurma gibi ürünlerin tüketiminin arttırılması gerektiğine dikkat çektiğini vurguladı. Özellikle kemik sağlığı açısından önemi bilinen süt ve süt ürünlerinin, çocukluk döneminden itibaren tüketilmeye başlanmasının, hem sağlıklı nesillerin yetişmesine hem de ileriki yaşlar için tüketim alışkanlığı kazanılmasına yardımcı olacağını belirten Çallı, "Süt ve süt ürünleri tüketiminin arttırılması ve tüketicilerin bilinçlendirilmesi, toplumun tüm kesimlerinin görevidir. Bu bakımdan hükümetimizin uygulamaya koyduğu Okul Sütü Projesi çok önemlidir. Emeği geçenlere teşekkür ederiz" dedi.

"TÜRKİYE DÜNYANIN 12'İNCİ SÜT ÜRETİCİSİ"
Türkiye'nin süt ve süt ürünleri üretimi bakımından dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını açıklayan Çallı, "2012 yılındaki 17 milyon ton çiğ süt üretimi ile dünyanın 12. büyük süt üreticisi olan Türkiye, günden güne büyüyen ve gelişen, AB Gıda ve Veterinerlik Ofisi (FVO) raporlarında yer alan ifadeyle "yüksek standartlara sahip' bir süt ve süt ürünleri sanayine sahiptir" dedi.

TÜRKİYE'NİN SÜT KARNESİ
-Çiğ süt üretimi (2012): 17 milyon ton
-Çiğ sütün toplam ekonomik değeri: 15.3 milyon TL

ÜRETİMİN DAĞILIMI 2012 (YÜZDE)
-İnek sütü yüzde 91.67
-Koyun sütü: 5.67
-Keçi Sütü: 2.13
-Manda sütü: 0.27
-Onay alan süt işleme tesisi adedi: Bin 502
-Gıda ve İçecek Üretimi Yerindeki Payı: Yüzde 4.2
-Entegre Süt İşleme Tesisleri tarafından toplanan süt miktarı (2012): 7.932 milyon ton
-İnek sütünden üretilen içme sütü: 1.25 milyon ton
-İnek sütünden üretilen peynir: 563 bin ton
-İnek sütünden üretilen yoğurt: 1.05 milyon ton
-İnek sütünden üretilen ayran: 508 bin ton
-İnek sütünden üretilen süt tozu: 82 bin ton
-Üretilen dondurma: 200 milyon ton:
-Süt ürünleri ihracatı: 228 milyon dolar
-Süt ürünleri ithalatı: 118 milyon dolar
haberler.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52