Leblebi üreticileri çeşitte sınır tanımıyor

Kütahya'nın, leblebisiyle meşhur ilçesi Tavşanlı'da üreticiler, inovasyon çalışmalarına aralıksız devam ederek 40 olan çeşit sayısını, ilin plaka numarası 43'e çıkardı.

Leblebi üreticileri çeşitte sınır tanımıyor

Kütahya'nın, leblebisiyle meşhur ilçesi Tavşanlı'da üreticiler, inovasyon çalışmalarına aralıksız devam ederek 40 olan çeşit sayısını, ilin plaka numarası 43'e çıkardı. İlçede faaliyet gösteren leblebici Nedim Kocagöz, Tavşanlı leblebisi için Türk Standartları Enstitüsünce (TSE), 2002 yılında "coğrafi işaret tescil belgesi" verildiğini söyledi.

Bu ürünün, Avrupa kalite belgesine de layık görüldüğünü belirten Kocagöz, ilçede leblebiciliğin, desteklerle büyüyüp ihracat ağını genişlettiğini ifade etti.

Kocagöz, inovasyona büyük önem verdiklerini ve çeşitliliği artırmaya çalıştıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:  "Tavşanlı'da dördüncü kuşak üretici olarak işimizi sürdürüyoruz. İlçemizde leblebicilik, kuşaktan kuşağa aktarılan ustalık sırlarıyla gelişmesine devam ediyor. Tavşanlı'da 40 olan leblebi çeşidi sayısı, damla sakızlı kıtır, tarçınlı kıtır ve keçi boynuzlu kıtır ürünlerle 43'e ulaştırıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleriyle üretimlerimiz sürüyor. İmalatta nişasta, boya gibi katkı maddeleri kullanmıyoruz. Doğallığını kaybetmeden her zevke uygun leblebi çeşitlerini sunuyoruz."

Ürünlerinin bir bölümünü ihraç eden başka bir firmanın ortaklarından Zeynel Korkmaz ise, obeziteyle mücadelede özelliklerinden dolayı leblebi, uzmanlar tarafından önerilen gıdalar arasında yer aldığını söyledi.

İlçede 15 bin ton civarında üretim gerçekleştirildiğini belirten Korkmaz “Tavşanlı leblebisi, kalitesi ve lezzetiyle hep ön planda olmuştur. Sarı leblebi her anlamda kuvvetli bir kuruyemiş aynı zamanda bir diyet ürünüdür. Obezite ile mücadele eden günümüz insanının, leblebiyi denemesini öneririz. Lifli bir gıda olan leblebi, düzenli tüketildiğinde kilo kaybı sağlar" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52