Ekmek israfına karşı minik ellerden dev mücadele

Sivas'ta 3 lise öğrencisinin hazırladığı proje kapsamında üretilen ekmeğin 10 gün sonra bayatladığı belirlendi.

Ekmek israfına karşı minik ellerden dev mücadele

Sivas'ta, "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"na destek olmak amacıyla 3 lise öğrencisinin hazırladığı proje kapsamında, hamuruna mayalama aşamasında yulaf yağı katılan ekmeğin 10 günde bayatladığı tespit edildi.

Sultan Murat Fen Lisesi 9'uncu sınıf öğrencileri Beyzanur Aman, İlayda Nur Baruğ ve Büşra Gözde Köşe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 17 Ocak'ta başlatılan "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"na destek vermek amacıyla bir proje hazırladı. Ekmeğin geç bayatlamasını sağlamak için çalışmalara başlayan öğrenciler, farklı oranlarda yulaf yağı kattıkları hamurlarla kentteki bir fırında ekmek pişirtti.

Öğrenciler, yulaf yağı oranı arttıkça ekmeğin geç bayatladığını belirledi. Liseli öğrencilerin projesi, 2-3 Mayıs'ta Kenya'da düzenlenen Golden Climate Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatları’nda 3'üncü oldu.

Öğrencilerden İlayda Nur Baruğ ekmek israfının artması nedeniyle bu projeyi hazırladıklarını söyleyerek amaçlarının ekmek israfını azaltmak ve ekmeğin kalitesini artırarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak olduğunu ifade etti.

Baruğ, buldukları yöntemi ise şöyle özetledi: “Yulaflar özel bir işlemle yağlarından ayrıldı. Elde ettiğimiz bu yağı, mayalama aşamasında ekmek hamuruna kattık. Ekmeklerimizi gruplara ayırdık. Her gruptaki hamurlara farklı oranlarda yulaf yağı kattık. Pişirilen ekmekler üzerinde 10 gün gözlem yaptık. Bu gözlemler sonucunda yulaf yağı oranı arttığında bayatlama süresinin de geciktiğini fark ettik."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52