Gıdavitrini - Türkiye’de günde 29 bin ton, yılda 10 milyon ton ekmek üretiliyor. Gelişen Dünya koşullarında artık ekmek hamur üretiminin Türkiye’de geleneksel olarak mahalle fırınlarında yapılmasının olanaksız hale geldiğini belirten Toya Makine ve Bay Bread Fırıncılık CEO’su Serdar Yalçınkaya, bu durumun nedenleri anlatarak, çözüm önerilerini açıkladı.
Toya Makine ve Bay Bread Fırıncılık CEO’su Serdar Yalçınkaya, yıllık hacmi 50 milyar dolar düzeyinde olan taze ekmek ve unlu mamuller sektörünün yerli ve milli kalabilmesinin kalıcı çözümler ile sektörün günümüz şartlarına uyumlandırılması ile mümkün olacağını ifade etti.
ACİL İŞGÜCÜ YETİŞTİRİLMELİ!
Sektörün zorunluklarının başında yasal zorunluluklar ve işgücü yetiştirilememesi olduğunun altını çizen Serdar Yalçınkaya, “Ekmek üretim tesislerinin Büyükşehir sınırlarında 400 m2, müstakil, ayrık nizamlı, iskanlı yapılarda yapılabilme zorunluluğu var. Öte yandan 2012 yılından itibaren ülkemizde başlayan 4+4+4 eğitim sistemi lise mezuniyetini zorunlu hale getirmiştir. Ancak ekmek ve unlu mamül üretimi konusunda lise düzeyinde bir eğitim verilememektedir. Buda artık sektörde ihtiyaç duyulan iş gücünün maalesef yetişememesine neden olmaktadır.” dedi.
DONUK HAMUR ÖNERİSİ
Ekonomik nedenlerin de sektörü zorladığını sözlerine ekleyen Yalçınkaya, “Gelişen ekonomik şartlar ve işgücü maliyetleri ekmek üretiminin geleneksel boyutlarda devam ettirilmesinin işin boyutu nedeni ile sürdürülebilir olmasını olanaksız hale getirmektedir. Kurulu iş yerlerindeki teknolojik yetersizlikler üretim maliyetlerini yükseltmekte ve karlılığı yok etmektedir. Özellikle 2018 yılından itibaren oluşan yasal düzenlemeler ile ekmek fiyatları da yasal olarak fiyat artışı kontrollü yapılan ürünlerden olmuştur. Bu da hammadde girdileri serbest artışta ancak mamul fiyat artışı sınırlı olması nedeni ile teknolojik yatırımların arttırılması gereken bir üretim olmaktadır. Ancak geçtiğimiz yıllarda karlılığı düşen yatırımcılar üretim teknolojilerinden ziyade pazarlama ve satışa yatırım yaparak tezgah dekorasyonlarına veya dağıtım araçlarına yatırım yaparak günü kurtarmışlardır. Artık sektörde daha köklü değişim yapmanın vakti gelmiştir; gerekli olan bölgelerde gerekli kapasitelerde donuk hamur üretebilen fabrikalar kurulmalı ve hamur üretim maliyetleri düşürülmelidir. Bu fabrikalarda üretilen hamurlar fırınlara dağıtılmalı ve fırınlar bu hamurları istedikleri saatlerde istedikleri miktarlarda üreterek müşterilerine olması gerektiği gibi sıcak ve taze olarak sunmalıdırlar. Uzun çalışma saatleri gerektiren Fırın işletmelerinde de böylelikle üretim personeli tasarrufu gerçekleştirilebilecektir. Ayrıca yatırımcılar müşterilerin talep ettikleri geniş ürün çeşitliliğini de bu şekilde müşterilerine sunabileceklerdir. Bu tip yatırımlar bireysel olarak yapılabileceği gibi, grup olarak kooperatif şeklinde veya anonim şirket şeklinde de yapılabilir.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.
Türkiye'de yılda 10 milyon ton ekmek üretiliyor
Ekmek ve unlu mamuller sektörünün yerli ve milli kalabilmesinin, kalıcı çözümlere bağlı olduğunu söyleyen Toya Makine CEO’su Serdar Yalçınkaya'dan "donuk ekmek hamuru" çıkışı.
YORUM EKLE
1
Fersan'ın "sirkeli içeceği" piyasada!
2
Zamlara karşı fiyat istikrarı komitesi
3
27 ürüne açıkta satış yasağı geliyor
4
İşlenmiş gıdalar depresyon riskini artırıyor
5
Sağlığınız için bu önerilere dikkat!
6
Klor sızıntısı, 100 bin somon öldü!
7
Japonya, Ay'da gıda üretmek istiyor
8
Antep Fıstığı hasadı başladı
9
İhracat rakamları yüzleri güldürdü
10
Kırkağaç kavununda hasat dönemi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:40
GÜNEŞ
07:04
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
16:04
AKŞAM
18:37
YATSI
19:56