Tüketiciye Ramazan pidesi müjdesi

Ramazan öncesi Türkiye genelinde pidenin kilogram fiyatının 5 lirayı geçmeyeceği, Ankara'da 300 gramlık pidenin 1,5 liradan satışa sunulacağı açıklandı.

Tüketiciye Ramazan pidesi müjdesi
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye genelinde geçen yıl pidenin kilogram fiyatının azami 5 lira olduğunu belirterek, "Bu yıl da yine ortalama ülke genelinde sade pidenin kilogram fiyatı 5 lira olacak. Bu yıl Ankara'da 300 gram pide 1,5 liraya satılacak" dedi.

Balcı, düzenlediği basın toplantısında pide fiyatları ile gündemdeki diğer konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Geçen yıl Ramazan ayından önce pidenin kilogram fiyatının 5 liranın altında olmayacağını açıkladıklarını belirten Balcı, yaptıkları çalışma sonucunda Türkiye genelinde kilogram fiyatının 5 liranın üzerinde olmayacağını bildirdi.

Balcı, "Geçen yıl Ankara'da 350 gram pide 1,5 liraya satıldı. Bu yıl Ankara'da 300 gram pide 1,5 liraya satılacak. Bu  geçen yıl İstanbul'da uygulanan fiyattır. Geçen yıl İstanbul ilinde 300 gram pide 1,5 liraya satılmışken, bu yıl Ankara'da 300 gram pide 1,5 liraya satılacak. Ülke genelinde geçen yıl pidenin kilogram fiyatı azami 5 liraydı, bu yıl da yine ortalama ülke genelinde sade pidenin kilogram fiyatı 5 lira olacaktır. İstanbul'da ilçelere göre farklılık arz edebilir. İlçelerin maliyetlerine ve pide satış rakamlarına göre ilçelere göre farklılık görebiliriz. Ama İstanbul genelinde de kilogram fiyatı 5 liranın üzerinde olmayacaktır" diye konuştu.

İstanbul'da fiyatların ilçelere göre farklılık göstereceğini vurgulayan Balcı, "İstanbul'da geçen yıl azami fiyat uygulanmıştı 5 lira. İlçelerinde farklılık arz edebilir. Sarıyer ve Beşiktaş'ta hem maliyetleri fazla olduğu gibi satış da düşük oluyor. Orada halkımız günde 1-2 pide alıyor. Satış düşük, maliyet yüksek olduğu için o bölgelerde fiyat farklı olabilir. 5 liranın üzerinde olabilir. Diğer kesimlerde, varoşlarda, Gaziosmanpaşa'da tüketim daha fazla, maliyet daha düşük olduğu için ortalama İstanbul'da 5 liranın üzerinde olmaması gerekiyor. Azami fiyat bu, tarife ona göre alınıyor. Esnaf odaları birliklerinden alınan tarife bu olduğu için bunun üzerinde satması söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

"Un fiyatlarında spekülatif hareketlere müsaade edilmeyecek"
Uzun senelerdir ekmeğin fiyatının 4 lira olduğunu vurgulayan Balcı, un fiyatlarındaki artış konusunu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonunun yakından takip ettiğini belirterek, buğday hasadında Trakya Bölgesinde yüzde 10 artış beklenirken, İç Anadolu'da sıkıntı yaşanacağını söyledi.

Türkiye'nin geçen yıl buğday üretiminin 22 milyon ton olduğunu, tüketiminin ise 18,5 milyon ton olduğunu bildiren Balcı, "Bugün Toprak Mahsulleri Ofisinin elinde 1 milyon 650 bin ton buğday var. Bu hasat gerçekleşmesiyle birlikte gerekli tedbirler alınacaktır. Geçmişte olduğu gibi un fiyatlarında spekülatif hareketlere müsaade edilmeyecektir. Tabii ki bütün olumsuzluklara rağmen bir fiyat artışı varsa o zaman onu sizlerle paylaşacağız" ifadelerini kullandı.

"Fırınlardaki israf daha çok azalmalı"
Ekmek İsrafı Kampanyasının sonuçlarına ilişkin bilgi veren Balcı, günlük israf edilen 6 milyon ekmeğin yarısının fırınlarda israf edildiğini anımsatarak, tüketicilerin israfının yüzde 18 azalma görüldüğünü belirtti. Günde 1 milyon 50 bin ekmeğin israftan kurtulduğunu kaydeden Balcı, şöyle konuştu:
"Bu yüzde 18'in yüzde 17'si tüketici olan halkımız tarafından. Fırınlardaki israfta yüzde 1. Bir yıllık kampanya neticesinde fırınlardaki bu düşüşü yeterli bulmak mümkün değil. Fırınlarda önlem alınmadığı takdirde, önüne geçmediğimiz takdirde bu israfın önüne geçmemiz mümkün değil. Bunun önüne geçmenin yolu da fırın enflasyonunun önüne geçmemiz gerekiyor. Bu konuyla ilgili Başbakanlığımızın ilgili genelgesi doğrultusundaki çalışmalarımızı ilgili bakanlığımız olan İçişleri Bakanlığı ile yapıyoruz. Arzu ediyoruz ki tüketici olan bu halkımızdaki yüzde 17'lik düşüş fırınlardaki israf konusuna da yansır. Günlük 1 milyon 50 bin adet ekmeğin israf edilmemesini yeterli görmek mümkün değil. Günde yaklaşık 5 milyon ekmek israf ediliyor. Bunu makul seviyeye çekmemiz gerekiyor. Bu rakamın bir milyon civarında olmamız lazım."

Balcı, fırın sayısının azaltılması konusundaki bir soru üzerine, fırın sayısının azaltılması için herhangi bir fırının kapatılmayacağını, bundan sonraki süreçte nüfusa göre fırın açılmasına izin verileceğini söyledi. Balcı, bu sayede şu anda yüzde 20 kapasiteyle çalışan fırınların, kapasitelerindeki artışla maliyetlerini düşüreceklerini, satabilmek sevdasıyla fazla ekmek üretiminin de önüne geçileceğini anlattı.

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2014, 13:55

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52