Tarımsal işbirliği havuzuna Makedonya da girdi

Tarımda dünya ile sağlanan entegrasyonun son halkası Makedonya oldu. Türkiye ile Makedonya arasında "işbirliği anlaşması" imzalandı.

Tarımsal işbirliği havuzuna Makedonya da girdi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Makedonya Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanı Ljupcho Dimovski, iki ülke arasında tarım alanında işbirliği mutabakat zaptı imzaladı.

Bakan Eker, Dimovski ve beraberindeki heyetle makamında bir görüşme gerçekleştirdi. Görüntü almasına izin verildikten sonra basına kapalı devam eden görüşmenin ardından iki bakan, Türkiye ile Makedonya arasında tarım alanında işbirliği mutabakat zaptını imzaladı. Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin batıya açılan kapısı Balkanlar'ın, kendileri için büyük önem arz ettiğini söyledi. Türkiye'nin, ortak sınırı olsun veya olmasın Balkanlar'daki tüm ülkeleri komşu kabul ettiğini dile getiren Eker, tarihi, kültürel ve insani sebeplerle Balkanlar'da olup bitenlerin, Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini ifade etti. Bakan Eker, bölge ülkeleri arasında ortak çıkar alanları yaratılarak mevcut işbirliğinin hızlandırılması gerektiğini vurgulayarak, "Bu bağlamda Makedonya, Türkiye için öncelik atfedilen ülkeler arasındadır ve yine bu çerçevede Türkiye, bağımsızlığını kazandığı tarihten bu yana Makedonya Cumhuriyeti'nin ülke bütünlüğünü, egemenliğini ve sınırlarının değişmezliğini kararlılıkla savunmakta ve Makedonya'nın üniter devlet yapısının yanı sıra, kültürel dokusunun korunmasını da desteklemektedir" diye konuştu.

Bu çerçevede hükümetlerinin, Makedonya ile tüm alanlarda ilişkileri geliştirdiğini vurgulayan Eker, şunları kaydetti: "Bunun bir nişanesi olarak da iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2012 yılında 378 milyon dolara çıkmıştır. Tarımsal ticaret hacmimiz de 27 milyon dolar civarındadır. Sayın meslektaşıma bu bilgiyi sunmak istiyorum. Bu ticaret hacmi, potansiyelimizi yansıtmaktan uzaktır. Biraz sonra imzalayacağımız tarım alanında teknik işbirliği anlaşmasıyla, tarım alanındaki her türlü alt sektörlerde ilişkilerimizin geliştirilmesi ve ticaretimiz dahil olmak üzere, ekonomik olarak tarımın daha fazla katkı sağlayacağı bir yapıyı oluşturmayı arzu ediyoruz. Makedonya'ya da bu bağlamda daha önce yaptığımız yardımlara ilaveten yeni yardımlar da gündeme gelecek, teknik yardımlar özellikle.
İmzalayacağımız anlaşmayla bir tarım yürütme komitesi oluşturuyoruz. Tarım yürütme komitesi, iki ülkenin bakanlığının üst yöneticilerinden oluşan bir komite ve bunlar düzenli olarak toplanacak, ele alınması gereken hususları karara bağlayacak ve uygulayacak."

Ljupcho Dimovski de iki ülke arasında imzalanan mutabakat zaptına verdiği katkılardan dolayı Bakan Eker'e teşekkür etti. İki ülkeyi birbirine bağlayan ortak bir geçmişin bulunduğunu dile getiren Dimovski, bu nedenle Türkiye ile Makedonya'nın çok yakın devletler olduğunu söyledi. Türkiye'nin, özellikle ekonomik açıdan bir ülkenin nasıl gelişeceği konusunda önemli bir örnek teşkil ettiğini vurgulayan Dimovski, tarım alanında da önemli bir örnek olduğunu ifade etti. Dimovski, Bakan Eker'e bu güne kadar sunulan yardımlar için teşekkür ederek, imzalanacak mutabakat zaptının, gelecekte daha iyi bir çalışma ortamı sağlayacağını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından iki bakan, tarım alanında işbirliği mutabakat zaptını imzaladı.​

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52