Lazer yardımıyla buğday yetiştirdiler

Rusya’nın güneyindeki Krasnodar bölgesinde tarım uzmanları, buğdayı lazer yardımıyla yetiştirmeyi öğrendi.

Lazer yardımıyla buğday yetiştirdiler
Rusya’nın güneyindeki Krasnodar bölgesinde tarım uzmanları, buğdayı lazer yardımıyla yetiştirmeyi öğrendi. İlk deneyimler, lazerle rekoltenin birkaç kat arttığını gösterdi. Biyolojik Bitki Koruma Enstitüsü araştırma görevlisi Anton Didenko şöyle anlattı:
“Krasnodar bölgesindeki toprakların kalitesi düşüyor. Nedeni, buğdayın çok sayıda böcek ilacı ve yoğun teknolojilerle yetiştirilmesi. Lazer teknolojisi ise kimyasal maddelerden tamamen vazgeçme olanağını sağlıyor.”

Eskiden böcek ilacından sonra tarlalarda çok sayıda kuş leşine rastlanırdı. Lazer gerek kuşlar, gerekse insan için zararsız. Üstelik lazer teknolojisi, tahıllar yanı sıra sebzelerde de kullanılabilir. Tohumlar dışında filizlere de işlenmesi ise etkiyi katlar.

Bunun için lazer traktöre yerleştirilir, traktör de tarlayı dış kenarı boyunca geçer. Işın 400 metreye kadar verimli oluyor. Lazer, bitkilerin bağışıklık sistemini uyarır, köklerini sağlamlaştırır ve hastalıklara karşı güçlendirir. Böyle bir lazerli mucize cihaz sayesinde rekolteyi korumak için daha az insan, teknik araçlar ve paraya ihtiyaç olur.

Tarım uzmanları, lazer çalışmasının ilk sonuçlarından memnun. Tarlayı işleme hızına da yüksek değer verdiler. Traktörün lazer ışınıyla bir saat içinde 100 hektarlık tarlayı işlediğini kaydeden tarım uzmanı Albert Almazov şöyle dedi:
“İlk başaklar, geleneksel yönteme nazaran 10 gün daha erken baş gösterdi. Kök sistemi daha sağlam ve gelişmiş.”

Şimdi tarım uzmanları rekolteyi bekliyor. Zengin olacağını bekliyor. Ve lazerden sonra kabak ve domateslerin insan boyunda olmayacağını umuyor.

Krasnodar bölgesindeki çiftliklerinde deneyimden geçen lazer teknolojisini Rusya’nın diğer bölgeleri de kullanmak niyetinde olduğunu açıkladı.
turkish.ruv.ru

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52