Türkiye pirinçte net ihracatçı oldu

​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’nin pirinçte net ihracatçı konuma geldiğini belirtti.

Türkiye pirinçte net ihracatçı oldu
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Pirinç Değirmencileri Derneği Heyetini kabul etti. Dernek temsilcilerinden sektörün sezon öncesi sorunlarını dinleyen Bakan Eker, Hükümet olarak çeltik üreticilerine gerekli desteği sağladıklarını bildirdi.
​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’nin pirinçte net ihracatçı konuma geldiğini belirterek, 36 bin tonluk ithalata karşı 87 bin tonluk pirinç ihracatı gerçekleştirildiğini söyledi.

Pirincin temel tüketim ürünlerinden biri olduğunu belirten Bakan Eker, Türkiye’de 10 yıl önce 500 bin ton pirinç tüketildiğini, bunun da 200 bin tonunun yurtiçi üretimden, 300 bin tonun da ithal edildiğini söyledi. Pirinç üretimini artırmak için Hükümet olarak çok ciddi tedbirler aldıklarını dile getiren Bakan Eker, “Gümrük vergileriyle oynadık. Destekleme politikalarını değiştirdik. Verdiğimiz nakit desteklerle üretim maliyetinin yüzde 13’ü karşılanıyor.  Uyguladığımız politikalarla birlikte, geçen yıl 880 bin ton çeltik üretildi. Bu da 530 bin ton pirince denk geliyor. İhtiyacımızın tamamını karşılıyoruz üstüne de ihracat yapıyoruz. Türkiye geçen yıl 36 bin ton pirinç ithal etti, 87 bin ton da ihracat gerçekleştirdi. Pirinçte net ihracatçıyız” diye konuştu.

Bakan Eker, dernek temsilcilerinin pirinçteki KDV oranının düşürülmesi talebini de Maliye Bakanlığı nezdinde takip edeceğini söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52