Şampiyon sporcuların beslenme sırları

Dünyanın ilgi odağı haline gelen Rio Olimpiyatları'na damga vuran şampiyon sporcular, başarılaıyla birlikte beslenme şekilleri ve yeme -içme alışkanlıklarıyla da gündemde...

Şampiyon sporcuların beslenme sırları


Tüm dünyanın dikkatle takip ettiği Rio Olimpiyatları'na damga vuran sporcular yalnızca başarılarıyla değil, alışılmışın dışındaki yiyecek-içecek alışkanlıklarıyla da konuşuluyor.

Rio Olimpiyatlarında sporcu kimlikleriyle birlikte sosyal hayatları ve beslenme alışkanlıklarıyla öne çıkan spocular tüm dünyanın ilgisini çektiler. Milli gururumuz Taha Akgül başta olmak üzere şampiyon sporcuların nasıl beslendiklerini derledik.

O isimlerden öne çıkan bazı sporcuları beslenme alışkanlıkları şu şekilde...

Altın Adam Taha Akgül
İki ayrı beslenme şekli var
Rio Olimpiyat Oyunlarında atasporumuz güreş branşında, serbest stil 125 kg finalinde İranlı Komeil Ghasemi'yi 3 - 1 yenerek altın madalya kazanan Taha Akgül, "Şampiyona dönemlerinde karbonhidrat ağırlıklı besleniyorum ancak maç yoksa proteine ağırlık veriyorum." cümlesiyle beslenme şeklini açıklıyor.

Olimpiyatların Gediklisi Rıza Kayaalp
Günde 1 kasa meyve, 3 kilo et, 5 ekmek yiyor
2016 Rio Olimpiyat Oyunları‘nda erkekler grekoromen stil 130 kiloda milli güreşçi Rıza Kayaalp gümüş madalya aldı. Antrenörü Serkan Özden şampiyon güreşçinin nasıl beslendiğini anlattı...

Kayaalp, bir haftada 55 kilo kadar meyve tüketiyor. Kışın günde 1 kasa mandalina yiyor. Mevsimine göre değişiyor, elma, kavun, kiraz, greyfurt, portakal, nar, muz... Kayaalp, 19.00’dan sonra meyve de olsa bir şey yememeye özen gösteriyor. Milli güreşçinin düzenli bir hayatı var, ağır antrenmanlardan sonra dinlenmesine özen gösteriyor, evden 2-3 gün çıkmayıp vücüdunu korumaya aldığı dönemler oluyor.

Protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenen milli güreşçi yüksek şiddetli antrenmanlar ve müsabakalar zamanında glikojen depolarına destek olması için günde en az yarım kilo ile 1 kilo arası et, 4-5 ekmek yiyor. Kas dokularının onarımı için karbonhidrat ve protein ağırlıklı gıdaları antrenmandan sonra yarım saat sonra tüketiyor.

Kayaalp’in mönüsü günlük 5000- 6000 kalori arasında değişiyor. Özellikle de mandalinayı çekirdek gibi yediğini belirten yıldız güreşçi, günde 1 kasa mandalina, 1 haftada ise yaklaşık 55 kilo meyve tüketiyor. Kayaalp ayrıca, günde en az 3 kilo et tüketirken bir aileye yetecek 1 aylık ekmeği 1 haftada yiyor.

Rüzgarın Oğlu Usain Bolt
Kızarmış tavuk dopingi
Rio’daki Olimpiyat oyunlarında atletizmde erkekler 100 metrede altın madalya alan Usain Bolt, enerjisini kızarmış tavuktan aldığını söylüyor. Bolt PekinOlimpiyatları’nda, 100 metre yarışlarında dünya rekoru kırmadan önce yaptığı açıklamada, “11 civarında uyandım ve biraz televizyon izlemeye karar verdim ve biraz da kızarmış tavuk yedim” diye konuşmuştu. Aradan yıllar geçti ve Bolt hala rüzgar gibi esiyor.

Bolt, sabah kahvaltıda yumurtalı sandviç, süt ve peynir yiyor. Öğlenleri makarna ve kurutulmış et akşamları ise tatlı patates ve Jamaica usülü kızarmış tavuk yiyor. Yarışlardan önce protein ağırlıklı olan kızarmış tavuk ve balık gibi yiyecekleri tüketen süperstar sprinterin, olimpiyatlara hazırlanıren aldığı kalori değeri ise 5 bin kalori...

Simone Biles
Enerjisi annesinin yemeklerinden geliyor
Rio’da kazandığı 3 altın 1 gümüş ile cimnastikte tarih yazan 19 yaşındaki Amerikalı sporcu Simone Biles, sabah kahvaltılık gevrek ve mutlaka fıstık ezmesi yiyor. Ara öğünlerde badem ya da ceviz ile antrenman aralarında da krampları önlemesi için muz yiyor.

Sabah 9’dan öğle 12’ye kadar süren antrenmanlardan sonra öğlen yemeği için eve geliyor ve diyetisyeninin hazırladığı program dahilinde annesinin pişirdiği yemekleri yiyor. Biles öğlen protein ağırlıklı besleniyor balık, tavuk ya da kırmızı et yiyor. Öğleden sonra peynirli sandviç ve enerji içeceği içiyor. Akşam yemeğini de yine annesi pişiriyor. Büyük bir tabak makarna, pirzola, somon, haşlanmış sebze ve yoğurt genç şampiyonun akşam mönüsü. Biles günde 4 bin 200 kalori alıyor.

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2016, 16:34

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
YORUMLAR
Şamil
Şamil - 5 yıl Önce

27

Nurçin Ayak
Nurçin Ayak - 4 yıl Önce

Çoooooooook iyi

SIRADAKİ HABER

banner50

banner52