Tarımda korumacı politika uyguluyoruz!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Avrupa Birliği ile yapılan Gümrük Birliği anlaşmasının tarımsal üretimi de kapsayacağını ve çiftçileri destekleyici politikaların devam edeceğini söyledi.

Tarımda korumacı politika uyguluyoruz!


İzmir Ticaret Borsası’nın ilk ürün toplantısına katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Üretmek, ürettiğini satmak, ürettiğin alın terinin karşılığını almak kadar herhalde hayatta güzel bir şey yoktur." dedi.

Tarımda korumacı politika uyguluyoruz
Türkiye olarak, tarımın üzerindeki hassasiyeti başka hiçbir yerde göstermediklerini belirten Zeybekçi; ''Tarımda istisnasız ve toleransız bir şekilde korumacı politikalarımızı bütün dünya biliyor. Belki tüketicinin, dar gelirli vatandaşlarımızın fiyatlarını, acil ihtiyaçlarının karşılanmasında enflasyonla ilgili spekülatif yaklaşımlar olduğunda belki müdahaleci söylemlerimiz veya müdahalelerimiz olabilir. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmamızda tarım ürünlerini ve gıdayı dahil etmemişiz. Demişiz ki biz burada hassasız. Burada Avrupa Birliği ve bizim çiftçilerimizin tarım ürünlerimizin rekabet edebileceğini inanmadığımız için bir süreliğine bunu bırakmışız. Şuanda devletimizin vermiş olduğu sübvansiyonlar ve destekler anlamında baktığımız zamanda bütçe imkanlarıyla yeterlidir, yeterli değildir ama ölçü olarak söylüyorum. 2002‘de pamuğa verilmiş olan desteğin, pirimin 3 kuruşlar seviyesinde olduğunu, bugün 75 kuruş olduğuna bakarsak tabi ki daha fazla vermek lazım, daha fazla desteklemek lazım. Tarım ürünlerinde de farklı adımlar atmak lazım. Bütçemizin içinde en çok verdiğimiz pay tarım alanına vermiş olduğumuz desteklerdir. İhracatta da bugüne kadar vermiş olduğumuz tarımsal ürünlerdeki ihraç ürünlerde de çok hızlı bir şekilde dönüşüme gideceğiz. Doğrudan ürüne vermiş olduğumuz desteği önümüzdeki süreçte değiştirerek işlenmiş ürüne vereceğiz'' dedi.

Tarımsal ürünler Gümrük Birliği’ne dahil olacak
Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri, milli güvenliğimiz için, ülkemizin geleceği için tarımı desteklemek ve tarımsal ürün ihtiyacımızı ve üretimimizi ve geleceğimizi garanti altına almak gibi bir sorumluluğu olduğunun altını çizen Zeybekçi; ''2017’den başından itibaren tarımı ve tarımsal üretimi Gümrük Birliği kapsamına alma görüşmelerine başlıyoruz. Türk tarımını, Türk tarımsal üretimini artık Avrupa ile rekabet edebilir bir alana götürmek girişimidir. Nasıl? Biz ülke olarak şu politikayı belirledik. Türkiye’yi gümrük duvarlarıyla koruyarak içerideki tarımsal üretimimizi fiyatlarını yukarıda tutup, tüketiciye bu maliyeti genel itibariyle katlandırıyoruz. Avrupa Birliği ülkeleri ne yapıyor? Onlar duvarlarını açarak, fiyatlar aşağıda ama ülkelerinin vermiş oldukları desteklerle üreticinin eline geçen fiyatı bütçe kaynakları ile destekleyerek yukarı çıkarıyorlar. Avrupa Birliği ile bu Gümrük Birliği kapsamında; tarım, tarımsal üretim, tarım ürünleri, gıda dahil olduğunda yapacağımız şey budur. Duvarları kaldırıp, Avrupa Birliği dahilinde, ürünlerin Avrupa Birliği ile fiyat anlamında tam bir homojenlik oluşması ama çiftçimizin o ürününü üretmesi için gerekli olan fiyatı da tarımsal desteklerimizi gerektiği kadar artırarak bunu sağlayacağız’’ dedi. iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2016, 12:43

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52