Ramazan'da "zam" için ne dediler?

Ramazan ayının yaklaşmasıyla gıda zamları gündemin en önünde yer alıyor. Tüketici, zamlara karşı tedbir alınmasını istiyor.

Ramazan'da
Her Ramazan'da yaşanan "zam" tartışması tekrar gündemdeki yerini aldı. Ramazan fırsatçılarından korkan vatandaş, tedbir alınmasını bekliyor. Geçen yıldan bu yana fiyatlarını yüzde 30 artıran kuru gıda sektöründen de 'Ramazan'da zam yapmayacağız' açıklaması geldi. Zamlara tepki gösteren tüketici ise, bir çok kalemde enflasyon oranının 5 katı zam yapıldığını dile getiriyor.


Bakan Eker'den Ramazan'da indirim sözü
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ramazan ayında et ve süt ürünlerinde fiyat artışı olmayacağını söyledi. Bakan Eker, tersine fiyatların düşeceğini belirterek, kıymada yüzde 4, kuşbaşında ise yüzde 2,2 indirim olacağını kaydetti. Kuru bakliyatta artış olmayacağını söyleyen Eker, hedefin dar gelirli vatandaşları rahatlatmak olduğunu ifade etti.

Kuru gıdada zam beklenmiyor
Ramazan ayında pirinç, bulgur, kırmızı mercimek ve nohut gibi kuru gıda maddelerinde fiyat artışına ihtimal verilmiyor. Sektörün önde gelen aktörleri de bu dönemde ürünlerine zam uygulamamayı vaat ediyor.
Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak Çin, Arjantin, Kanada gibi dünyanın birçok yerinde ürün rekoltelerinin azalması, ‘kuru gıda’ fiyatlarında, bu yılın ilk yarısında yüzde 30’a yakın fiyat artışlarına neden oldu. Haziran ayından itibaren kuru gıda fiyatları rayına oturmaya başladığı için, Ramazan ayı boyunca ‘kuru gıda’ da zam beklenmiyor.

Geçmiş bir yıl karşılaştırıldığında kuru fasulyeye yüzde 30, Osmancık pirincine yüzde 30, bulgura yüzde 20, kırmızı mercimeğe yüzde 15, nohuta yüzde 5 zam yapıldı. Haziran itibari ile kuru gıda bedelleri rayına otururken, Ramazan ayında herhangi bir artış beklenmiyor. Uzmanlar, gelecek aylarda kuru fasulyede fiyatların artacağını; bulgurda ortalama yüzde 10-20 gerileyeceğini bildiriyor. Bu arada Türkiye, yeşil mercimek ve barbunyada dışa bağımlı hale geldi.

Dinçer Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı M. Tevfik Dinçer, toplumsal hareketliliğin her yönüyle arttığı Ramazan ayında fiyat artışına karşı olduklarını dile getirdi. Ramazan'da zam beklemediklerini ifade eden Dinçer, "Geride kalan aylarda zaten fiyatlar yukarı çıktı. Bu şekilde kalacağını ve zam olmayacağını tahmin ediyorum. Böylesine önemli bir ayda markaların tüketiciyi iyi anlaması gerektiğini düşünüyorum. Huzur ve barış ortamında herkese bereketli bir Ramazan diliyorum" şeklinde konuştu.

TGDF de zam yok diyor!
Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, Ramazan öncesinde gıda piyasalarındaki son gelişmeleri değerlendirmek üzere bir basın toplantısı düzenledi. Ramazan öncesinde dünya ve Türkiye'de gıda piyasaları ve fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulunan Kopuz, sektör olarak hazırlıklarını tamamladıklarını ve Ramazan ayı süresince hemen hiçbir gıda ürününün temininde ve piyasaya arzında sıkıntı yaşanmayacağını belirtti.

Her Ramazan'da gıda ürünlerine zam konusunun gündeme getirildiğine dikkati çeken Kopuz, "Tabii ki bu tüketicimizin cevabını bilmek istediği haklı bir konudur. Ancak şu da iyi bilinmelidir ki, globalleşen dünyada gıda fiyatları artık hiçbir ülke için yerel sorun değildir" dedi.
Kopuz, yaklaşan Ramazan ayında gıda ve içecek ürünlerinde herhangi bir zammın söz konusu olmadığını söyledi. Kopuz, Ramazan öncesinde sanayici olarak gıda ve içecek ürünlerine zam yapmadıklarını belirterek, "Ramazan'da gıda ve içecek sektöründe hiçbir üründe zam olmayacak" dedi. Tüketicilerin ise satın alma noktalarında fırsatçılık yapmak isteyenlere dikkat etmesini isteyen Kopuz, çünkü kendilerinin sanayici olarak zam yapmayacağını söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52