Aydın'da yöresel lezzetler vitrine çıktı

Aydın'ın İncirliova ilçesine bağlı Dereağzı köyünde kadın çiftçilere yönelik 'Yöresel Yemeklerin Tanıtımı' isimli proje başlatıldı.

Aydın'da yöresel lezzetler vitrine çıktı
Aydın'ın İncirliova ilçesine bağlı Dereağzı köyünde kadın çiftçilere yönelik 'Yöresel Yemeklerin Tanıtımı' isimli proje başlatıldı.

İncirliova Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen yöresel yemekler etkinliği geniş bir katılımla Dereağzı köyünde gerçekleştirildi. Etkinlikte köyde yaşayan kadınlar ve ilçe personeli tarafından hazırlanan 60 çeşit yöresel yemek ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen 'Ekmeğini İsraf Etme' kampanyası uygun olarak bayat ekmeklerden hazırlanmış yemekler ve tatlılar hazırlanarak konuklara sunuldu.

Etkinlikte Aydın Valisi Kerem Al, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nilgün Yılmaz ve ilçe protokolü kadın çiftçileri yalnız bırakmadı. İncirliova Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nilgün Yılmaz'ın katkıları ile Dereeağzı köyü Tar-Gel projesi kapsamında çalışan Ziraat Mühendisi Şeyma Girgin Erdem ve ilçe personeli Ziraat Mühendisi Belgin Bayırlı tarafından organize edilen Yöresel Yemeklerin Tanıtımı etkinliğe ilgi büyük oldu.

BİLİNÇLİ KADIN ÇİFTÇİ PROJESİ TANITILDI
Kadınların tarımda olan katkılarının ve çiftçi kadınların eğitiminin öneminin vurgulandığı etkinlikte 2013-2014 yılında Dereağzı köyünde uygulanacak olan 'Bilinçli Kadın Bilinçli Tarım' projesinin tanıtımı yapıldı.

Yöresel Yemeklerin Tanıtımı projesi hakkında bilgiler veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nilgün Yılmaz, "Kadın eli evinde sofrasında, bebeğinin başında, çocuğun defterinde, eşinin elinde, işyerinde karatahtada, tarlada, adalet kürsüsünde, bahçesinde çiçeğinde bilgisayarın tuşlarında, direksiyonun simitinde, kadının eli her yerde. Proje kapsamında 20 çiftçi kadınımız bilinçli ziraat yapımına olanak sağlayacak ve tarımda yapılan hataların önüne geçecek. Çiftçi kadınlara yeni beceriler kazanmaları sağlanarak, onların yaşamlarını kolaylaştıracak ve güçlendirecek konularda eğitimler verilecek. Örneğin kullanılmış yağdan çevre dostu sabun elde etme, evde ekmek israfının önüne geçebilecek bayat ve ihtiyaç fazlası ekmeğin yine gıda olarak değerlendirilme yöntemleri, başarılı sebze kurutma yöntemleri, brucella hastalığı ve bu hastalıktan korunma yöntemleri, süt hijyeni ve sağlıklı süt elde etme yöntemleri, pastörize edilmiş sütten peynir elde etme yöntemleri, atıl durumdaki bahçelerin düzenlenmesi için peyzaj eğitimi, gıda hijyeni ve çocuk gelişimi, insan hakları, kadın hakları, medeni kanun ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi konularda bilincin artırılmasına yönelik eğitim, ev kazalarına karşı ilk yardım bilgileri ve bazı kadın hastalıklarının ele alındığı tıbbı eğitim, ev kadınlarına yönelik mikro kredi kullanımı eğitimi faaliyetlerimizden bazılarını oluşturuyor. Eğitimi yapılacak konular sadece kadınların aile içi geleneksel rollerini güçlendirici yönde sınırlı olmayacak ve onları tarımda çalışan bilinçli bireylere dönüştürecek" dedi.
iha.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52