Perakendecilerden Somali’ye destek

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) ve Türk Kızılayı’nın yürüttüğü kampanyaya Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) da katıldı.

Perakendecilerden Somali’ye destek
Önceliği bebeklere veren TPF, kalkan ilk uçaklarla bölgeye 5000 koli bebek maması ve süttozu gönderdi. Yardımları sürdüreceğini belirten TPF Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Aygün, “15 Ağustos’ta kalkacak gemide de yer alacağız. Somali halkının yanındayız” dedi. 

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA), Türk Kızılayı'nın yürüttüğü kampanya kapsamında yardım malzemelerini taşıyan Türk Hava Yolları’na (THY) ait ilk kargo uçakları Esenboğa Havalima'nında düzenlenen törenin ardından havalandı. Türkiye'den giden 40’ar tonluk iki yardım uçağından ilkinin 22 tonu, TPF tarafından hazırlandı. 5 bin koli bebek maması, 5 bin kilogram süt tozu, bin koli bebe bisküvisi ile toplam 22 tonluk katkıda bulunan TPF, bölgeye yardımlarını sürdürecek.

“Somali halkının yanındayız”

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, TİKA Başkanı Serdar Çam, Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanvekili Ejder Kaya ve Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak'ın hazır bulunduğu törende heyette bulunan TPF Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Aygün, federasyonun yardımlarının süreceğini açıkladı.

TPF Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Mustafa Altunbilek, TPF Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Turan Özbahçeci, TPF Yönetim Kurulu Üyeleri Hacı Mustafa Narman, Mahmut Kara ve Zeki Paşalı ile törene katılan Aygün, çocuklara öncelik verdiklerini, çocukların acılarının dindirilmesiyle anne ve babaların da acılarının azalacağını düşündüklerini belirtti. Aygün, “15 Ağustos’ta kalkacak yardım gemisine tüm TPF üyelerinin desteği ile daha büyük katkıda bulunacağız. Somali halkının yanındayız” dedi.

5 milyon kişi her gün ölümle burun buruna

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, açlık, kıtlık ve yoksulluk nedeniyle ölümle her gün karşı karşıya olan 5 milyon insanın bulunduğu, yaklaşık 6 dakikada 1 çocuğun hayata gözlerini yumduğu Somali'de yaşanan büyük insanlık dramı karşısında, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milletinin duyarsız kalmadığını, başlatılan yardımların öncüsü olarak ilk iki kargo uçağının gönderildiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da bugün Somali'de yaşananların diğer fakir ülkelerde de yaşandığının altını çizerek, dünyada herkese yetecek gıda ve sağlık imkanı olduğunu belirtti. Somali'de çocukların hayatını kaybettiğine dikkati çeken Akdağ, ''Bu yavrularımızın anne-babaları var. Dünyanın her yerinde çocuk çocuktur. Biz, bir yeri azıcık incinen çocuklarımız için ne acılar hissederiz. Yanı başında açlıktan ya da susuzluktan derisi pörsümüş bir biçimde bir çocuğunun kaybını çaresiz takip eden bir anneyi, babayı düşünün bu tahammül edilecek bir durum değil. Dolayısıyla hepimiz, bütün dünya üstüne düşeni yapmalıdır'' diye konuştu. ''Avrupa ve Amerika'da ve dünyanın bir çok ülkesinde adeta bir obezite salgını yaşanıyor'' diyen Akdağ, ortada büyük bir çelişki olduğunu, bir tarafta ihtiyacından fazla tüketen toplumlar, diğer tarafta açlıktan, susuzluktan kırılan toplumlar bulunduğunu söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker küresel ölçekte bakıldığında, temel ürünler itibariyle tarımsal üretimin bütün insanlığı doyuracak miktarda olduğuna işaret ederek, ''Bütün mesele, bunun dağıtım sisteminde ve bunun uluslararası ticaretinden bazılarının daha fazla kar etme arzusudur. Durum böyle olunca, kurumsal kapasitesi yetersiz olan, stok yapamayan ve bu stok ve dağıtım mekanizmasını kuramayan ülkelerde, eğer ekonomik, siyasi istikrar yoksa, ortaya bugün karşı karşıya kaldığımız Somali'deki tablo çıkıyor'' dedi. Eker, üretim ve tüketim felsefesinin dikkate alınması gerektiğini ve üretilen miktar itibariyle de yeterli olan gıdanın, gıda maddelerinin en azından çok muhtaç olan ülkelerde de karşılanabilmesinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ise küresel çapta insanoğlunun aç gözlülüğünün yaşanan dramda bunda payı olduğunu düşündüğünü belirtti.

Uçakta neler var?

Güney Somali’de yerleşik El Şahab örgütü, hükümet birlikleri ve Afrika Barış Gücü arasında süren şiddetli çatışmalara paralel giden açlık ve kıtlık bir süre önce başlayan yeni çatışmalarla tavan yapmıştı. Bir ailenin bir aylık ihtiyacını karşılayacak şekilde paketlenen her bir kolide çocuk maması, süt tozu ve bebek bisküvisi ile makarna, pirinç, mercimek, nohut, fasulye, yağ, şeker, un gibi gıda malzemelerinin yanı sıra, temizlik ve sağlık malzemeleri de yer alıyor. Yardım konvoyuna, Sabah grubu, AFAD Başkanlığı, THY de destek veriyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52