Helal Gıda zorunlu olmalı!

Helal Gıda sisteminin doğru işlemesi için sertifika sistemi yerine muayene sisteminin gelmesi gerektiği ifade edildi.

Helal Gıda zorunlu olmalı!

Türkiye’de ve dünyada hızla aranan bir standart haline gelen Helal Gıda sisteminin doğru işlemesi için sertifika sistemi yerine muayene sisteminin gelmesi gerektiği ifade edildi.



Veteriner Dr. Can Demir, şirketlere ‘Helal Gıda’ denetimi ve si yapan şirketlerin ayrı yaklaşımları tüketicilerimizi huzursuz ettiğini ve zaman zaman da güven sorunu oluştuğunu belirterek, “‘Helal Gıda’ u veya ‘Helal Gıda’ muayene raporu almayan kuruluşların ‘Helal Gıda’ üretmedikleri ve ürünlerinin Helal olmadığı anlamına gelmemektedir.” dedi.



Resmi denetimin fiziki yetersizliği ve buna bağlı olarak tüketicinin taklitle karşı karşıya olduğunu aktaran Demir şöyle devam etti:

“Bu durum tüketicileri ilave güvenceler arayışı içine getirmiş ve bunlardan biri de ‘Helal Gıda’ denetim sisteminin vereceği güvence olduğu kanaatimiz oluşmuştur. Her ne kadar resmi denetimin yerini alması mümkün olmasa da, ‘Helal Gıda’ denetim faaliyetleri için son bir senedir yaptığım araştırmalar ile ilahiyatçı ve İslam hukukçusu danışmanlarımızın katıldığı bir dizi toplantılar sonucunda Dünya Helal Birliği’nin de desteklediği şekliyle senede bir-iki gün referans standarda göre üretimin denetlenmesi ve buna bağlı olarak ürünün helalliğini garanti etmeyeceği kesinlik kazanmıştır. Sertifika veren kuruluşlar her ne kadar açıklamalarında senelik haberli ve bunun beraberinde din görevlimiz istediği zaman gider keyfiyeti ile ürüne helal gıda logosu vurma işlemleri kanaatimizce İslami kurallara uygun değildir. ISO 22000 Gıda Güvenliği Sistem Belgelendirme işlemi bir- beş gün arasında değişen sürede örnekleme metodu ile yapılmakta ve verilen sertifika 3 yıl geçerli olmakta ve her yıl ara denetimleri yapılmaktadır.”

zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52