Genç nesil süt tüketiminde yetersiz!

Türkiye'de okul çocuklarının süt ve süt ürünlerini yeterince tüketmediği ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili araştırmasında çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.

Genç nesil süt tüketiminde yetersiz!
Sağlık Bakanlığı tarafından 26 ilde 140 ilköğretim okulunda 1-4'üncü sınıflarda eğitim gören toplam 12 bin 301 çocuk üzerinde yapılan ve bu yaş grubundakilerin gelişim yönünden izlenmesi amacıyla yürütülen araştırmada, süt ve ürünlerinin tüketilmesini de içeren önemli bulgular yer aldı. 2011'de yayımlanan araştırmada, çocuklarda büyümenin bozulmasının çok nedenli bir sorun olduğu belirtilerek, besin ve besin ögelerinin yetersiz alımı, özellikle enerji ve protein gereksinimlerinin karşılanamamasının, büyümenin bozulmasının en temel nedenlerden biri olduğu vurgulandı.
Okul çağı çocuklarında, beslenmenin önemine işaret edilen çalışmada, en hızlı büyümenin kızlarda 10-12, erkeklerde ise 11-14 yaşlarında başladığı belirtildi.

Okula kahvaltı etmeden gidiyorlar
Raporda, çocukların yeterli ve dengeli beslenebilmesi için çocuk, aile, okul yönetimi ve öğretmenlerin beslenme konusunda bilinçli, eğitimli ve iş birliği içinde olmalarının önemine dikkat çekildi. Sağlık Bakanlığı'nın araştırmasına göre çocukların büyük bölümünde, kahvaltı etmeden okula gitme alışkanlığı bulunuyor. Zamanını uyku, dinlenme, oyun ve çalışma için uygun ayarlama alışkanlığı kazanamayan çocuklar, sabahları zamanında kalkıp kahvaltı edemiyor. Ailenin, özellikle de annenin kahvaltı alışkanlığı olmaması bu olumsuz durumu pekiştiriyor. Araştırmaya göre çocukların yüzde 35.1'i okula her gün kahvaltı etmeden gidiyor.

Süt ve ürünleri yeterli tüketilmiyor
Okullarda beslenme uygulamaları için ülke politikası oluşturulması önerisinin dile getirildiği araştırmada, şu noktalara dikkat çekildi:
''Gelişmiş ülkelerde okul öğle yemeği, okul kahvaltısı, okul çocuklarına ücretsiz süt sağlanması gibi uygulamalarla çocukların yeterli ve dengeli beslenmelerine yardımcı olunmakta, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmaya çalışılmaktadır. Ülkemizde okul çağı çocuklarında günlük süt ve ürünleri, taze sebze ve meyve tüketimi yetersiz düzeydedir. Genellikle okulda ve okul dışında tek başına kalan çocukta yanlış beslenme alışkanlıkları sıkça görülmektedir. Çocuğun ne miktarda ve hangi tür besinlere ihtiyaç duyduğunu bilmemesi, düzensiz besin alımı, yanlış besin seçimi, besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasıyla ilgili hatalı uygulamalar, okullarda verilen ve yenilen besinlerin uygun olmayışı beslenme ve sağlık sorunlarına neden olmaktadır.''

Okullardaki beslenme programları
Okullardaki beslenme uygulamalarının çocukların gelişimini desteklemeyi ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedeflediği ifade edilen çalışmada, şu bulgulara yer verildi:
''Okul beslenme programlarının yaygın olarak uygulandığı ülkelerde yapılan çalışmalarda, okul yemeklerinin dar gelirli aile çocukları başta olmak üzere, çocukların beslenme kalitelerini iyileştirdiği, besinlerde çeşitlilik sağladığı, özelikle süt ve süt ürünleri ile taze sebze ve meyve tüketimini artırdığı belirtilmektedir.''

Araştırmanın bulguları
Sağlık Bakanlığı'nın araştırmasına göre okulların yüzde 62.1'inin kantininde süt, 75.9'unda ayran, 48.3'ünde aromalı süt, 12.1'inde ise yoğurt satılıyor. Bu ürünlerin kentlerdeki okullarda satış oranı kırsala göre daha yüksek. Kentlerdeki okulların kantininde süt satış oranı yüzde 70 iken bu oran kırsalda yüzde 44.4'e düşüyor. Çalışmaya göre çocukların yüzde olarak 25.8'i her gün taze meyve, 31.1'i sebze, 14.9'u taze sıkılmış meyve suyu, 14.5'i ayran, 30'u süt, 51.7'si yoğurt, 35.9'u peynir tüketiyor. Buna karşılık bu yaş grubundakilerin her gün yüzde 15.9'u meyve suyu, meyve suyu nektarı, yüzde 11.5'i şeker içeren gazlı/kolalı içecek, yüzde 3.6'sı diyet veya light gazlı/kolalı içecek, yüzde 25.4'ü şeker, şekerleme, bar, gofret, çikolata, yüzde 19'u cips, patlamış mısır alıyor.
Sabah

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52