Geleceğimiz için çok önemli bir adım

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 5'e indirilmesinin, sağlıklı nesiller için çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

Geleceğimiz için çok önemli bir adım


Sosyal ve güncel olaylara yakınlığıyla bilinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 5'e indirilmesinin sağlıklı nesiller için çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, son zamanlarda tartışılan bir konu olan nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotasının yüzde 5'e indirilmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

"SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM"
Erdoğan, paylaşımında "Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasının yüzde 5'e indirilmesi sağlıklı nesiller için çok önemli bir adım. Obezite, diyabet ve kanserin arttığı günümüzde yapay gıdalardan sakınmak ve gıdalar konusunda bilinçli tercihlerde bulunmak hepimizin ortak sorumluluğu." ifadelerini kullandı.
NBŞ nedir ve hangi ürünlerde var?

NBŞ yani Nişasta Bazlı Şeker mısırdan üreteliyor. Mısır şurubu şekeri olan NBŞ çikolatadan salamuraya, koladan helvaya, bisküviden, mayonez ve ketçap ile hazır çorba gibi bir çok üründe var. İşte NBŞ nedir sorusunun yanıtı...

Nişasta bazlı mısır şurubu şekeri, şeker pancarı fabrikalarının özelleştirmesi ile yeniden gündeme geldi. Şeker veya sakkaroz çoğu bitkinin bünyesinde bulunur fakat bünyesinde ekonomik olarak şeker elde edilebilecek kadar şeker bulunduran iki bitki vardır: Şeker kamışı ve şeker pancarı. Türkiye’de şekerin ana hammaddesi şeker pancarı. Buna 2000'li yıllarda çıkarılan yasa ile NBŞ yani Nişasta Bazlı Şeker de dahil edildi. Peki NBŞ nedir neyden elde ediliyor, mısır şurubu hangi ürünlerde var?

NBŞ NEDİR?
Kısatlması NBŞ olan Nişasta Bazlı Şeker demek. NBŞ Mısır nişastasının kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde ediliyor. Genellikle sıvı olarak üretiliyor. Nişasta parçalanarak glükoza, ardından glükoz da fruktoza dönüştürülüyor. Yani mısırdan elde edilen nişasta bazlı şekerde yüksek oranda fruktoz yani meyve şekeri var.

NBŞ'NİN ZARARLARI
Mısır şurubunun içinde yüzde 90’lara varan fruktoz (meyve şekeri) bulunuyor. Fruktoz, tokluk hissi uyandırmıyor. Fruktoz, insülin direncini olumsuz olarak tetikliyor. Şeker hastalığı ve şişmanlık başta olmak üzere kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalıkları yol açıyor. Glükoz, vücudun tüm hücrelerinde kullanılırken fruktoz sadece karaciğer için gerekli ve bu miktar da sadece 15 gram kadar. Fazlası, ürik asit düzeyini yükseltiyor, obezliğe, karaciğerde ve diğer iç organlarda yağlanmaya ve devamında pankreas kanseri, kalp hastalıklarına, diş çürümesi, depresyon, böbrek, gut, tansiyon, migren, varis gibi hastalıklara yol açıyor. Yağlanma sonucu oluşan metabolik sendromla; siroz, karaciğer kanseri, karaciğer rezeksiyonu (karaciğerin bir kısmının ameliyatla alınması) ve transplantasyonu gereken hasta sayısı da gitgide artıyor.

ŞEKER PANCARI
Şeker pancarından elde edilen sakkaroz (çay şekeri) ise yarı yarıya fruktoz ve glükoz içeriyor. Sakkaroz: 100 birim, glükoz 74 birim, fruktoz ise 173 birim tatlılığa sahip.

NBŞ (MISIR ŞURUBU ŞEKERİ) HANGİ ÜRÜNLERDE VAR
Nişasta bazlı şekerler doğrudan tüketilmemekte, daha çok şekerli ürünler sanayinde girdi olarak kullanılmaktadır. NBŞ bazı AB ülkelerinde yasaklanmasına rağmen Türkiye'de market raflarında gördüğünüz hemen her üründe yüksek oranda bulunuyor. Yalnızca tat verici olarak değil, nemi çekme özelliği ve gıdaların raf ömrünü uzatmak amacıyla da kullanılıyor.

Alkollü, gazlı, kolalı içeceklerde, tat verici olarak meyve suyu sanayiinde, tadı artırma ve fermante edilebilirlik için de çikolata şekerleme, tatlılar, bisküvi, dondurma, helva, reçel, marmelat, unlu mamuller sanayiinde kullanılıyor. Süt ürünleri, ketçap, mayonez, hazır çorba gibi işlenmiş gıdalarda ve meyve sebze ürünlerinin salamurasında da NBŞ kullanılıyor.

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2018, 18:11

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52