Fırınların dayanacak gücü kalmadı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, ekmek fiyatlarına ilişkin, gerek İstanbul'da gerek Ankara'da uygulanan fiyatın, yeni bir zam anlamına gelmediğini söyledi.

Fırınların dayanacak gücü kalmadı


Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarına ilişkin, gerek İstanbul'da gerek Ankara'da uygulanan fiyatın, yeni bir zam anlamına gelmediğini belirterek, "Ankara'da 2 yıl önce fiyat 1 lira olarak belirlenmişti ancak rekabet nedeniyle 75 kuruştan satılıyordu. Fırınların maliyetleri arttı, rekabet yapan insanların artık dayanacak gücü kalmadı. Normal tarifeyi uygulamaya başladılar " dedi.

Ekmeğin fiyatında yeni bir artışın söz konusu olmadığını dile getiren Balcı, daha önce de ekmeğin kilogram fiyatının 5 lirayı geçmeyeceği yönünde açıklamalarının olduğuna dikkati çekti.

Balcı, şu anda hiçbir yerde ekmeğin kilogram fiyatının 5 liranın üzerinde satılmadığını dile getirerek, İstanbul'da daha önce de 250 gram ekmeğin 1,25 liraya satıldığı ilçeler bulunduğunu, şimdi artan maliyetler nedeniyle bu ilçelerin sayısının arttığını bildirdi.

Ankara'da da 2 yıl önce fiyatın 1 lira olarak belirlendiğini ancak rekabet nedeniyle 75 kuruştan vatandaşlara satıldığını ifade eden Balcı, "Şimdi Ankara'daki fırınlar o belirlenen 1 lirayı uyguluyorlar. Ankara'da bir fiyatlanma olmadı, İstanbul'da da olmadı. Ekmek kilogram fiyatının ağırlıklı olarak 4-5 lira arasında değiştiğini söylemiştik" diye konuştu.

"Fırınların dayanacak gücü kalmadı"
Sakarya'da 250 gram ekmek fiyatının 1 lira olduğuna dikkati çeken Balcı, bu fiyatın uygulandığı sürenin mart ayında 3 senesini dolduracağını söyledi.

Balcı, Ankara'daki fırıncıların Sakarya'da uygulanan fiyata rekabetten dolayı yeni geçtiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Ankara'da fırınlar rekabetten dolayı ucuz sattıkları için gerçek fiyatlara geçişlerinde sanki bir kez daha artış olmuş gibi gözüküyor. Oysaki 2 sene önce 1 lira kararı zaten alınmıştı. Fırınların maliyetleri arttı, rekabet yapan insanların artık dayanacak gücü kalmadı. Normal tarifeyi uygulamaya başladılar. Düzce'de 1 liraya zaten satılıyordu, Kocaeli'de, Sakarya'da 1 liraydı, Ankara'da da 1 liraydı ama onu insanlar uygulayamamışlar, rekabete gitmişlerdi. Şimdi normal fiyatı uygulamaya başladılar. Bu bir zam değildir. Şu anda ekmeğin kilogram fiyatı en çok 5 liradır. 2016 yılının ilk 6 ayına kadar da bu değişmeyecektir. Ülkemizde maliyetlerde olağanüstü bir artış meydana gelmezse bu seneyi aynı rakam ile bitirmeyi hedefliyoruz. Bugün de gerek İstanbul'da, gerek Ankara'da uygulanan fiyat, yeni bir zam anlamına gelmiyor. Ankara'da kilogram fiyat şu anda 4 lira. İstanbul'da da en az 6-7 ilçede 5 lira olarak uygulanıyordu. Şu anda da İstanbul'da 250 gram ekmeğin 1 liraya satıldığı çok yer var."

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2016, 12:38

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52