Elçiler baskı yaptı tohum ithalat yasağı kalktı

PANKOBİRLİK Genel Müdürü Taşpınar, tohumda ithalat yasağının kaldırılması kararında bazı büyükelçilerin yaptığı baskıların etkili olduğunu söyledi.

Elçiler baskı yaptı tohum ithalat yasağı kalktı
Tohumda ithalat yasağının kaldırılmasının Türk tohumculuğuna büyük zarar verdiğini ifade eden PANKOBİRLİK Genel Müdürü Taner Taşpınar, bu kararda bazı büyükelçilerin yaptığı baskıların etkili olduğunu söyledi.
Dünya'dan Hüseyin Gökçe'ye konuşan Taşpınar, şu bilgileri verdi:
"Bir süre önce tohum ithalatı yasaklanmıştı arkasında durabilseydi Türk çiftçisi para kazanacak, firmalar Türkiye'de üretim yapmaya devam edecekti. Şimdi ithal tohum getirip sadece satıyorlar. Bu yıl ithalatı serbest bıraktılar. Şekerpancarında tohum sıkıntısı olduğunu söylediler ancak bizim elimizde 2-3 sene yetecek tohum var. İthalatçıların çoğu üretim yapmadığından ithalata bağımlı kaldılar.
Elçiler ve tarım ataşeleri ciddi lobi oluşturup baskı yaptılar. Fiyat çok yükselmedi. Aksine ithal tohumda fiyat daha yüksekti. Biz tohumu üretip, eleyip, ilaçlayıp teslim ediyoruz. Buna gerek yoktu. Türkiye'de tohum üretimi artacak, çiftçi para kazanmış olacaktı. Tohum üretimiyle mamul üretimi bir değil. Tohum üreten daha çok para kazanıyor. Bir tohum firmasının önerdiği fiyattan daha yüksek fiyat veren başka firma oluyor. Vatandaş tarımı daha bilinçli şekilde yapmaya başlıyor."
dunya.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52