TİKA Azerbaycan'da destan yazdı

TİKA tarafından Azerbaycan’da uygulanan Tarımsal Danışmanlık desteğiyle verimde rekor seviyede artış sağlandı.

TİKA Azerbaycan'da destan yazdı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Azerbaycan’da tarım ürünlerinin üretiminin arttırılması, tarımsal ürünlerde dışa bağımlılığı ortadan kaldırılması kapsamında uygulanan Tarımsal Danışmanlık desteğiyle verimde rekor seviyede artış sağlandı.

Azerbaycan Ekonomi Kalkınma Bakanlığı, Azerbaycan Devlet Programı kapsamında, ülkede Tarım ürünlerinin üretiminin arttırılması, ekmeklik buğday üretiminin yeterli duruma getirilmesi ve Azerbaycan’ın Tarımsal ürünlerde dışa bağımlılığını ortadan kaldırmak için, Ağcabedi ve Beylagan bölgelerinde, Özel Pilot Tarım işletmeleri oluşturulması için çalışmalara 2012 yılında başlanmıştı. Proje kapsamında Azerbaycan Ekonomi Kalkınma Bakanlığı TİKA’dan Danışmanlık yardımı talebinde bulunmuştu.

Söz konusu işletmelere TİKA’nın sağladığı danışmanlık teknik yardımı çerçevesinde, ileri tarım tekniklerinin uygulanması ve modern teknolojilerle traktör, alet-ekipman ve tesislerinin kullanılması, işletmede planlama, projelendirme, basınçlı sulama sistemleri kapsamında destek verildi.

Ayrıca kaliteli ve yüksek verimli tohumların tespiti, toprak özelliklerinin belirlenmesi ve iyileştirilmesi, ekim nöbetinin tespiti, ikinci ürün yetiştirme teknikleri ve doğrudan ekim yönteminin uygulanabilmesi gibi konularda başarılı çalışmalar yapıldı. Ağcabedi ve Beylagan rayonlarındaki yaklaşık 50.000 dekarlık arazi üzerinde başlatılan danışmanlık ve ilmi metodolojik yardım devam ediyor. Proje kapsamında TİKA yetkililerinin koordinatörlüğünde sağlanan teknik destekle, bu işletmelerde aynı araziden bir yılda 2 ürün alınması sağlandı. Türkiye menşeli Buğday ve Mısır tohumlarıyla Azerbaycan’da bugüne kadar görülmemiş verim değerlerine ulaşıldı. Buğdayda 1 dekardan 810 kilogram Dane mısırda 1 dekardan 1250 kilogram verim elde edildi.

Azerbaycan Ekonomi Kalkınma Bakanlığı, 2014 yılında Haçmaz rayonunda Özel Pilot Hayvancılık işletmeleri oluşturulması için TİKA’dan Danışmanlık yardımı talep etti. Önümüzdeki günlerde Azerbaycan’a gidecek olan TİKA yetkilileri bu konuda da gerekli danışmanlık desteğini sağlamak üzere çalışmalara başlayacaklar.
iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2014, 12:50

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52