Altın Çilek aklanmayı bekliyor!

Başbakan Erdoğan’ın beğendiği meyve olarak Türkiye’de bilinirliği artan ve kısa zamanda tüketiciler tarafından beğenilen Altın Çilek, şimdi hain ilan edildi. Üreticiler sıkıntıda, acil çözüm bekleniyor!

Altın Çilek aklanmayı bekliyor!
Buğrahan Kırımlı - Altın Çilek meyvesini kısa zamanda tüm Türkiye tanıdı. İyi gaz vermesiyle mahir basınımızın yellemesiyle gündeme oturtulan, arkasından da ne şekilde üretildiği, pazarlandığı ve tüketildiği kontrol edilemeyen Altın Çilek, bir ölüm haberiyle kaka ilan edildi.

Altın Çilek meyvesinin tüketici nezdinde bu derece yoğun ilgi görmesi elbette ki bu bitkinin üretimini de teşvik etti. Türkiye’nin belirli bölgeleri ekime müsait olduğu için kısa zamanda ekimi gerçekleştirildi, hasadı yapıldı ve pazara sunuldu.

Ancak, şimdi Altın Çilek üreticileri hayli sıkıntılı! Konuyla ilgili bir ölüm haberi gidişatı tersine çevirdi. Talep olmaması ürünlerin dallarında çürümeye terk edilmesine yol açtı.

İşte konuyla ilgili bir aklanma talebi. Hem de bir akademisyenden. Malatya İnönü Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Yılmaztekin konuyu yetkililerin dikkatine sunuyor. İşte o yazı:

Altın Çilek Meyvesi

“Yer kirazı, inka eriği, güvey feneri olarak ta bilinen altın çilek, içerdiği biyoaktif bileşikler vesahip olduğu kendine has koku, renk, parlaklık ve aroma nedeni ile özellikle Amerika’da ve Avrupa ülkelerinde çok fazla rağbet gören bir meyvedir. Altın çilek meyvesinin toplam şeker içeriği diğer meyvelere oranla düşüktür. A, C, B ve K1vitaminlerini yüksek oranlarda barındırmaktadır. İçerdiği vitanolidlerin ve fenol bileşiklerinin kuvvetli antioksidan özelliğinin olduğu, yüksek diyet lif, karoten ve potasyum içeriğine sahip olduğu yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur. Bu özelliklerinden dolayı, altın çileğin insan sağlığı açısından faydalı olduğu göz ardı edilemez. Birçok Güney Amerika ülkesinde altın çilek bitkisinin kök ve yapraklarınınidrar yolları iltihaplanmaları, deri hastalıkları, verem, şeker ve kalp hastalıklarının tedavisinde halk tarafından kullanıldığıda belirtilmektedir.

Anavatanı Güney Amerika olan bu egzotik meyvenin bazı Afrika ve Asya ülkelerinde de kültürü yapılmaktadır. Son dönemlerde yapılan çalışmalar sonucunda altın çileğin ülkemizde Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri gibi ılıman iklim koşullarında ekonomik olarak yetiştirilebileceği belirlenmiş ve çiftçilerimize alternatif bir ürün olarak sunulmuştur. Ülkemizde, yüksek fiyatı nedeni ile iç pazarda genellikle lüks tüketime yönelik bir gıda olarak yer edinen ve genellikle otellere ve büyük marketlere pazarlanan altın çileğe olan talep oldukça düşüktür. Bu düşük talep, son zamanlarda altın çilek içerdiği iddia edilen zayıflama haplarının ölüme neden olduğuna dair basında çıkan haberler ile daha da düşmüştür. Altın çilek meyvesinin piyasada satılan ve altın çilek içerdiği iddia edilen zayıflama haplarıyla bir ilgisi olmadığını düşünüyoruz. Kaldı ki, altın çileğin veya altın çilekle üretilen ürünlerin zayıflama kürlerinde kullanımı ve olumlu sonuçların varlığına dair bilimsel literatürde yayınlanmış bir veriye rastlanmamıştır. Bu olumsuz haberlerden dolayı tüketiciler arasında altın çilek meyvesine karşı bir güvensizlik oluşmuştur. Altın çilek üretimi yapan çiftçilerimiz de bu durumdan mağdur olmuşlardır. Bu nedenle, halkımızı altın çilek içerdiği iddia edilen haplar konusunda uyarıyor ve bu meyvenin ya taze ya da kurutulmuş olarak tüketilmesini tavsiye ediyoruz.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52