Yetkin'den EHEC salgınına karşı çağrı!

TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, EHEC salgını ile ilgili tedbirler alınması gerektiğini belirterek, ''İşlenmemiş tarım ürünleri ithalatı geçici olarak, çok acil biçimde durdurulmalı'' dedi.

Yetkin'den EHEC salgınına karşı çağrı!
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Avrupa'da yaşanan EHEC salgınının Türkiye'de de görülmemesi için tedbirler alınması gerektiğini belirterek, ''İşlenmemiş tarım ürünleri ithalatı geçici olarak, çok acil biçimde durdurulmalı'' dedi.

Yetkin, dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, EHEC bakterisinin Türkiye'yi etkileyip etkilemeyeceği ve bu konuda alınması gereken tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Son birkaç günde yaşanan gelişmeler üzerine bu toplantıyı düzenlediklerini belirten Yetkin, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın ''sebzeleri sirkede bekletin, iyi pişirin'' gibi önerilerde bulunduğunu hatırlattı. Akdağ'ın bu açıklamasının, bir sonuca ilişkin olduğunu belirten Yetkin, hastalık çıkmadan önce önlemler alınmasının önemine işaret etti. ''Bu tedbirleri alması gerekenin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'' olduğunu ifade eden Yetkin, ''İşlenmemiş tarım ürünleri ithalatı geçici olarak, çok acil biçimde durdurulmalı'' dedi.

Türkiye'nin, ülkede yeterli üretimi olmasına rağmen, gerekli olmayan işlenmemiş tarım ürünleri aldığını, 126 ülkeden tarım ürünleri ithalatı yapıldığını, bunu anlayamadığını ifade eden Yetkin, ''kapıların hala meyve ve sebze ithalatına açık olmasını da yadırgadığını, bunun riskli olduğunu'' söyledi. Yetkin, Türkiye'nin ithalat bir yana dünyadaki bu olumsuzluğu kendi lehine çevirebilecek Orta Doğu'da tek ülke olduğunu belirtti.

Türkiye'nin işlenmiş tarım ürünlerinde iyi bir ihracatçı, işlenmemiş tarım ürünlerinde net ithalatçı olduğunu kaydeden Yetkin, bunun geçici olarak derhal durdurulması gerektiğini vurguladı. Yetkin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, 1 yıl içinde hangi ürünlere ithalat izni verildiğini açıklamasını da istedi.

Türkiye'ye Güney Afrika'dan, Asya ülkelerinden tarım ürünleri geldiğini, EHEC bakterisinin yol açtığı hastalığın hangi ülkede çıkacağının bilinmediğini kaydeden Yetkin, bir an önce bu konuda tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de gümrük kapılarının ''delik deşik olduğunu'', birçok şeyin kaçak girdiğini savunan Yetkin, şu andan itibaren Türkiye'de gümrük kapılarında bu konudaki denetimlerin artırılmasının önemine işaret etti. Denetimin gözle olmadığını, laboratuvar ortamında tahlil yapılması gerektiğini kaydeden Yetkin, gümrük kapılarının söz konusu bakteriyi tespit edebilecek ekipmanlarla donatılması gereğinin altını çizdi.

DENETİM ELEMANI YETERSİZLİĞİ

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının acil şekilde denetim elemanı istihdam etmesini isteyen Yetkin, Türkiye'de, sebze üretiminin, su havzalarının olduğu yerlerde denetimler yapılması, örnek numunelerin laboratuvar ortamında tahlil edilmesi gerektiğini söyledi. Yetkin, ''Bunu 5 bin denetim elemanıyla yapamaz. Türkiye'de 450 bin işletme, 55 bin gıda üreten işyeri var'' dedi.

Özellikle sebze üretiminin olduğu yerlerde sulama suyunun örnekleme usulüyle kontrol edilmesinin fayda sağlayacağını anlatan TZD Genel Başkanı, ''Türkiye'de şu an herhangi bir sorun görünmüyor. Bu bizim için avantaj ama bizim de başımıza gelmemesi için bu tedbirlerin alınması gerekiyor. Böyle bir şey çıkarsa hem üretici zarar eder hem insanlarımız -sağlık yönünden- bundan etkilenir hem ihracatçılarımız etkilenir'' dedi.

Türkiye'de çok sayıda çiğ köfte satan işyeri açıldığını, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının bunları denetlediğini duymadığını belirten Yetkin, denetim mekanizmasında problem olduğu görüşünü dile getirdi. Yetkin, ''Bunu nasıl düzelteceksiniz? Tarlaya tohumu atıp sofraya gelene kadar zinciri izlemek lazım, onu izlemezseniz bir şey yapamazsınız'' dedi.

Yetkin, bir soru üzerine de, bu hastalığın Türkiye'de olmadığının söylendiğini, bu hastalık görüldüğü takdirde Sağlık Bakanlığının devreye gireceğini söyledi. Sağlık Bakanının konuya ilişkin açıklamasını doğru bulduğunu belirten Yetkin, ancak tedbirler anlamında Tarım ve Köyişleri Bakanlığının halkı bilgilendirmesi gerektiğini, ''şu anda konunun sahibinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olduğunu'' ifade etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52