Açlık sınırı 1.130 lira oldu

Türk-İş'in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'na göre, Şubat ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.130 TL, yoksulluk sınırı 3.682 TL oldu.

Açlık sınırı 1.130 lira oldu
Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla 26 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmasının" Şubat ayı sonuçlarını açıkladı.

Buna göre Şubat ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı bin 130 TL oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise 3 bin 681,99 TL oldu.

SADECE MUTFAK YÜKÜ 31 TL ARTTI
Türk-İş'in hesaplarına göre, dört kişilik ailenin yaşam maliyeti bir ayda 101.64 TL arttığı belirtildi. Açıklamada, bu ay gelen yükle dört kişilik bir ailenin yılbaşına göre 159 TL daha fazla harcama yapmak durumunda olduğu belirtilerek, sadece mutfağa gelen ek yükün bir ayda 31 TL olduğu bildirildi.

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2.84 oranında arttı. Yılın ilk iki ayı itibariyle artış oranı yüzde 4.51 oldu. Gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 12.24 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 9.52 olarak hesaplandı.

TAVUK FİYATI YÜKSELDİ
Araştırmaya göre süt, yoğurt, peynir grubunda, bu aya önemli bir fiyat değişikliği tespit edilmedi. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; kıyma etin fiyatında uygulanan indirim dikkat çekti, kuşbaşı etin fiyatı aynı kaldı, tavuk fiyatı ise yükseldi.

Yaş sebze-meyve fiyatları, mutfak harcamasını geçtiğimiz aya göre nispeten rahatlattı. Geçen ay ortalama kilogram fiyatı 3.56 TL olarak hesaplanan sebze bu ay 3.08 TL'ye geriledi.Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; günlük tüketimde ağırlıklı olan ekmek fiyatı yüzde 17.65 oranında artışla 250 gramı 85 kuruştan 1 TL'ye yükseldi. Gıda maddelerinden; tereyağı fiyatı arttı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı değişmedi.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2014, 13:15

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52