842 milyon kişi açlıkla boğuşuyor

Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası Başkanı Necdet Buzbaş, açlıkla mücadele için uluslararası dayanışma çağrısında bulundu.

842 milyon kişi açlıkla boğuşuyor
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) hazırladığı rapora göre, dünyada açlıkla mücadele eden kişi sayısı 1 milyara yaklaştı. Kuraklığa ve kaynak israfına dikkat çeken Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası Başkanı Necdet Buzbaş, çözüm için uluslararası dayanışma çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından her yıl düzenlenen Dünya Gıda Günü’nde açlık ve yetersiz beslenme sorunları masaya yatırıldı. “Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri” temasıyla gerçekleştirilen toplantıda yıllara göre açlık sınırı, israf ve kaynakların sürdürülebilir olmasına dikkat çekildi.

FAO’nun 2012 yılı raporuna göre, 1996 yılında açlıkla mücadele eden 840 milyon kişi sayısı 2 kat artarak 1 milyara ulaşmış. Geçen yıllarda yaşanan kuraklığın ve kaynak israfının açlığa zemin hazırladığına vurgu yapan Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Başkanı Necdet Buzbaş, dünya genelinde tüketim ürünlerine yönelik talebin sürdürülemez boyutlara ulaştığını söyledi. Son elli yılda 7 kat büyüyen dünya ekonomisinin doğal kaynakları bozduğunu belirten Buzbaş, çevre kirliliği ve doğal dengede insan faaliyetlerine bağlı olarak meydana gelen bozulmaların, dünya ekosistemiyle uzlaştırılmazsa sürdürülebilir yaşamın zor olduğunu ifade etti.

Kaynak israfının sebep olduğu sağlık sorunlarına değinen TÜGİS Başkanı Buzbaş, üretkenliğin azalmasının doğrudan bu sorunları da beraberinde getirdiğini ifade etti. Yetersiz beslenme kaynaklı malnütrisyon hastalığının küresel ekonomiye maliyetinin 3,5 trilyon dolar olduğunu belirten Necdet Buzbaş, kaynakları sürdürülebilir bir biçimde kullanmanın çocuk ölümünü azaltacağını ve gelecekte sağlıklı bireylerin yetişeceğini söyledi. Doğal kaynakların etkin bir şekilde kullanılmaması durumunda küresel sağlık sorunlarının bitmeyeceğini belirten Buzbaş, tüketimin adil bir şekilde yapılmadığını ve çözümün ancak uluslararası dayanışmayla gerçekleşeceğini vurguladı. 7 milyar nüfuslu dünyada kaynakların israf edildiğini söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ise yaklaşık 1,5 milyar kişinin de obez olduğunu kaydetti. Tüm dünyada toplam 870 milyon kişinin açlık sınırında yaşadığını ve her yıl 10 milyon insanın açlıktan hayatını kaybettiğini ifade eden Arzu, “Dünyadaki açlık ve obezite sorunlarının aşılabilesi için kaynakların israf edilmemesi adil ve dengeli tüketimin teşvik edilmesi gerekmektedir. “dedi.
zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52