Kurban etini nar ve üzüm çekirdeğiyle pişirin

Kurbanlık etlerle mangal ya da köfte yaparken nar veya üzüm çekirdeği ekleyerek pişirmenin sağlık açısından daha faydalı olduğu belirtildi.

Kurban etini nar ve üzüm çekirdeğiyle pişirin
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde uyarılarda bulunan Avrasya Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Üren, etleri haşlamak ve buharda pişirmenin insan sağlığı açısından daha faydalı olduğunu söyledi.

Etlerin ince kesilmesi ve düşük sıcaklıkta pişirilmesi gerektiğini belirten Üren, “Etleri haşlayarak veya buharda pişirerek tüketmek daha sağlıklıdır. Etler ince kesilmeli, düşük sıcaklıkta ve kısa sürede pişirilmelidir. Ayrıca etlerin antioksidan maddelerce zengin baharatlarla ve sebzelerle birlikte pişirilmesi daha sağlıklıdır.” dedi.

Izgarada pişirme işleminin düşük sıcaklıkta yapılması ve mangal-ızgara öncesinde önceden kalmış yanık et ve yağ kalıntılarının da iyice temizlenmesi gerektiğini ifade eden Üren ,etlerin pişirme esnasında da sık sık çevrilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Balıkların ve kırmızı etlerin pişirilirken gaz veya kömür alevi ile direkt temasından kaçınılarak alüminyum folyoya sarılmaları gerektiğini ve etlerin mangalda pişirilirken kesinlikle alevden uzak tutulması gerektiğini belirten Üren “Etlerin fazla pişmiş ve yanmış kısımları tüketilmemelidir” dedi.

Mangalda pişirilen et ve köftelere nar ve üzüm çekirdeğinin ilave edilmesi durumunda kanser riskinin azaldığını vurgulayan Üren, “Marinasyonda son yıllarda potansiyel sağlık etkileri nedeniyle antioksidan içeren doğal özütlerin kullanımına olan ilgi arttı. Yaptığımız araştırmalarda dana eti ve tavuk köftelerine üzüm çekirdeği ve nar çekirdeği özütü eklemenin HCA oluşumuna etkisini araştırdık.” dedi. Üren, mangalda pişirilen dana eti köftelerinde üzüm çekirdeği özütü ilavesinin toplam HCA miktarını yüzde 65 oranında azaltırken nar çekirdeği özütünde yüzde 40 oranında iyileşme sağladığını, tavuk eti köftelerinin yağda pişirilmesinde üzüm çekirdeği özütü ilavesinin yüzde 34, nar çekirdeği özütünün ise yüzde 49 oranında HCA azalmasına neden olduğunu kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52