En doğal ilacın "posa" olduğunu biliyor musunuz?

Posa, bitkisel besinlerin insan sindirim enzimleri tarafından sindirilemeyen bölümüdür. Çözünür ve çözünmez olarak iki gruba ayrılır.

En doğal ilacın
Posa, bitkisel besinlerin insan sindirim enzimleri tarafından sindirilemeyen bölümüdür. Çözünür ve çözünmez olarak iki gruba ayrılır.

Posa ne işe yarar, faydaları nelerdir?
• Posanın su tutma özelliği vardır. Bu sebeple şişkinlik hissi oluşturur ve daha az yiyerek daha az kalori alınmasını sağlar. Ayrıca midenin boşalmasını geciktirdiği için de, çok kısa aralıklarla yeme isteğine engel olur.
• İnce bağırsakta oluşturduğu hacim; sindirim enzimlerinin, besin öğeleri üzerinde etkisini azaltarak emilimlerini geciktirir ve sindirim işlevini yavaşlatır.
• Kolon bakteri florasını etkileyerek, toksik öğelerin üretiminin önlenmesini ve vücuttan atılımının hızlanmasını sağlar. Bu sayede; bu öğelerin, bağırsak hücreleriyle temas süresini kısaltarak, kolon kanserine karşı koruyucu etki oluşturur. Ayrıca bağırsak yüzeyinin sağlığı için gerekli enerjiyi sağlar.
• Meme kanseri riskini azaltır.
• Damar sertliği, yüksek tansiyon ve kalp ve damar hastalıklarının oluşma riskini düşürür.
• Posa içeriği yüksek besinlerin genellikle glisemik indeksleri düşüktür ve insulin direnci oluşturma riskini azaltır. Ayrıca ince bağırsakta emilimi yavaşlattığı için, kan şekerinde ciddi dalgalanmaların olmasını önler.
• Posa, kolesterol emilimini geciktirir ve kısmen de engelleyerek kolesterol sentezini azaltır.
• Bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlayarak, ishal ve/veya kabızlığı önleyerek daha rahat hissetmeyi sağlar

Posa Nelerde Bulunur?
Posa özellikle kuru fasulye, nohut, barbunya ve soya gibi baklagiller başta olmak üzere pek çok gıdada bulunur;
• Badem, ceviz gibi sert kabuklu yemişler,
• Kepeği ayrılmamış tam tahıl ürünleri buğday, yulaf ve çavdarla yapılan ekmek ve gıdalar,
• Sebzeler, özellikle bezelye, taze fasulye, pırasa, ıspanak,
• Kuru kayısı, kuru ve taze meyveler (Kabukları yenebilen meyveler, özellikle kabuklarıyla tüketilmelidir).

Her şeyin dengeli olması gerektiği gibi posa alımının da bir ölçüsü olmalıdır. Her şeyde olduğu gibi, posa alımında da bir denge olmalıdır. Sağlıklı beslenmede günde 25-30gr posa alımı yeterlidir. Fazla posa alımı, (bağırsaktan) vitamin ve minerallerin emilimini engelleyerek, yetersizliklerine neden olur.
milliyet.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52