Sağlıklı su için D Kimlik devrede

Sağlık Bakanlığı, halk sağlığını tehdit eden damacana sular için yeni düzenlemeler getiriyor. Tüketici ise bu kararın sağlıklı bir şekilde uygulanmasını istiyor.

Sağlıklı su için D Kimlik devrede
Türkiye son yıllarda bir çok yasa ve benzeri uygulamalarla yiyecek içecek alanında tüketiciyi koruma altına almaya çalışıyor. Bu uygulamaların son örneği ise damacana sularda devreye giriyor. Sağlık Bakanlığı, halk sağlığını tehdit eden damacana sular için yeni düzenlemeler getiriyor. Bakanlık, her damacananın içine bir 'D-kimlik' gömecek. Barkod yerine kullanılacak 'RFID teknolojisi' sayesinde tüm bilgiler bu kimlikte toplanıp online takip edilecek. Sağlık Bakanlığı, damacana suların üretiminden tüketiciye ulaşıncaya kadar her aşamada kontrolü için A'dan Z'ye her konuda düzenleme getirmeye hazırlanıyor.

Bakanlığın firmalara görüş için gönderdiği taslağa göre, damacana suyun yaşam döngüsündeki tüm süreçler 'online' denetim altına alınarak yıkama suyu sıcaklığı ve dolum sayısı tespit edilebilecek, 75 seferden fazla kullanılması önlenecek damacanın azami 3 yıllık, içindeki suyun ise 3 aylık ömrü takip altında olacak. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) ile Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında yürütülen çalışmalar sonucu Damacana Takip Sistemi (DTS) ve su üretim tesisleri online takip sistemiyle ilgili dokümanlar oluşturuldu.

Bu sistem barkottan çok daha fazla bilgi içerecek. Bilgiler D-Kimlik adı altında toplanacak. Bu kimlik damacanaya gömülecek. D-Kimlik bilgileri, üretim tarihi ve gerekli diğer bilgiler güvenli bir iletişim hattı üzerinden Damacana Takip Sistemi (DTS) merkezine gönderilecek. Damacananın, üretim tesisi çıkışından tüketiciye teslim anına, tüketiciden geri alındıktan sonra tesise gelene kadar takip edilmesi sağlanacak. Bayiler, damacana suyu, Dkimlik ile DTS Merkezi'nden elde edilecek bilgilerin olduğu belge ile tüketiciye teslim edecekler. Bu belge üzerinde damacananın bilgileri yer alacak.

Tüm bu yenilikleri takdirle takip eden Türk tüketicisi ise, kanun çıkarmakla birlikte çıkarılan kanunların sağlıklı bir şekilde uygulanmasını ve arkasında durulmasını bekliyor. Yeni çalışma hakkında görüş açıklayan tüketici dernekleri, tüketici sağlığı açısından önemli bir uygulama olduğunu, ancak tabana yayılması ve sağlıklı yönetilmesi konusunda kararlı olunması konusunda uyarıda bulundular.

Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2014, 14:25

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52