Ramazan'da 3.5 milyon lira ceza!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünce hazırlanan kontrol planı dahilinde gıda işletmelerine, 3 milyon 595 bin lira ceza kesildi.

Ramazan'da 3.5 milyon lira ceza!

Haber / Halim Utlu

Mevzuata aykırı çalışan firmalara, Gıda Kanunu gereğince 721 adet idari para cezası kesildi, 3’ü hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu. Gıda işletmelerine toplam 3 milyon 595 bin lira tutarında ceza kesildi. Bu rakam rekor olarak kabul ediliyor.

Ekmek ve ekmek çeşitleri üreten işletmelerde 5 bin 47, unlu mamuller üretim ve satış yerlerinde 2 bin 920,süt ve süt ürünlerinde bin 344, et ve et ürünlerinde 240, şekerleme üretim ve satış yerlerinde 431, pastacılık ürünleri üreten işletmelerde 2 bin 228, takviye edici gıda üretim ve satış yerlerinde ise  244 denetim yapıldı. 

Türkiye genelinde Ramazan ayında üretim, toplu tüketim ve satış yerlerinde, başta ramazan kumanyaları ve iftariyelikler olmak üzere, sıklaştırılan gıda işletmeleri kontrollerinde, toplam 52 bin 268 denetim gerçekleştirildi. 15 bin 964’ü gıda toplu tüketim, 23 bin 194’ü gıda satış  ve 13 bin 110’unu da, gıda üretim yerlerinde gerçekleştirilen denetimler sonucunda, mevzuata aykırı faaliyette bulunan gıda işletmelerine, Gıda Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince, 721 adet idari para cezası uygulanırken, 3 işletme hakkında da Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu. Kesilen para cezası miktarı de,3 milyon 595 bin 31 TL’ye ulaştı.

Denetimler, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yapıldı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünce hazırlanan kontrol planı ve ihbar, şüphe, şikâyet gibi denetim programlarına ek olarak, 2015 yılı Ramazan ayında üretim, toplu tüketim ve satış yerlerine başta ramazan kumanyaları ve iftariyelikler olmak üzere gıda denetimleri sıklaştırıldı.Genel Müdürlük koordinasyonunda yurtiçi gıda işletmelerine, toplam 52 bin 268 denetim gerçekleştirildi. Bu denetimlerin 15 bin 964’ü gıda toplu tüketim yerleri, 23 bin 194’ügıda satış yerleri ve 13 bin 110’unu da gıda üretim yerleri oluşturuyor.

721 adet idari para cezası uygulandı
Denetimler neticesinde mevzuata aykırı faaliyette bulunan gıda işletmelerine Gıda Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince 721 adet idari para cezası uygulanırken, 3 işletme hakkında da Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Toplam para cezası miktarı 3 milyon 595 bin 31 TL oldu.

Ramazan ayı boyunca yapılan 52 bin 268 denetim içinde belli başlı ürün gruplarına göre; süt ve süt ürünleri üreten işletmelere bin 344, et ve et ürünleri üreten işletmelere 240 denetim yapıldı. Ekmek ve ekmek çeşitleri üreten işletmelere ise 5 bin 47 denetim gerçekleştirilirken, unlu mamuller üretim ve satış yerlerinde 2 bin 920 denetim yapıldı. 

Pastacılık işletmelerinde 2 bin 228 denetim 
Öte yandan şekerleme üretim ve satış yerlerinde 431, pastacılık ürünleri üreten işletmelere 2 bin 228,takviye edici gıda üretim ve satış yerlerinde 244 denetim gerçekleştirildi.

Denetimlerinde en çok; resmî kontrol sonucu bozulduğu, ambalajı ürüne zarar verecek şekilde hasar gördüğü, son tüketim tarihi geçtiği tespit edilen ürünlere, bakanlık tarafından belirlenen hijyen esaslarına aykırı hareket eden gıda işletmelerine, Gıda Kodeksine aykırı gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzeme üreten veya piyasaya arz eden gıda işletmelerine ve kayıt yaptırmadan faaliyette bulunan gıda işletmelerine, idari para cezası kesildi.

Etiket bilgilerine dikkat 
İnsanoğlunun yeterli ve dengeli beslenebilmesi için, sağlığa uygun, hijyenik ve güvenilir gıdaların günlük enerji ihtiyacını karşılaması yanında;  sağlığa uygun olmayan ve mevzuatta yer alan ve taşıması gereken asgari kalite ve hijyen kriterlerini içermeyen gıdaların tüketilmemesi gerekiyor.

Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden alınan bilgiye göre;tüketicilerin gıda alımı sırasında bazı hususlara dikkat etmeleri, gıda işletmecilerinin ise mevzuata uygun gıda üretimi, satışı ve dağıtımı yapmaları gerekiyor. Gıda işletmecilerinin ürettikleri gıdalarda, “Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği”nde belirtilen hükümlere uygun etiketleme yapma zorunluluğu bulunuyor.

Etiketler silik olmayacak, uyarı ve açıklamalar bulunacak
Tüketicilerin gıda maddelerini satın alırken, zorunlu etiket bilgilerinin yer aldığı ambalajlı ve etiketli gıdaları tercih etmeleri; mutlaka etiket üzerinde bulunan bakanlıkça verilen onay/kayıt/ithalat tarihi ve numarası ile son tüketim/ tavsiye edilen tüketim tarihini kontrol ve etiketteki ürünün adlandırılmasına dikkat etmeleri yanında, içindekiler bölümünü incelemeleri gerekiyor. Yetkililer,ürün etiketinde yer alan bilgilerin okunmayacak derecede silik olmamasına, etiketlerinde gerekli uyarı ve açıklamaların yazılmış olmasına dikkat edilmesini öneriyor.

Bu arada,her ürünün kendine özgü muhafaza şartlarında (sıcaklık, nem, ışık, vb) satışa sunulup sunulmadığı, gıdaların bulunduğu buzdolabı ve derin dondurucuların sıcaklık ölçerlerinin uygun koşullarda olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Sütlaç, kazandibi, muhallebi, dondurma gibi sütlü tatlıların,hazırlandıktan sonra mutlaka soğutucuda uygun koşullarda bekletilmesi, bu tür ürünlerin alışverişin en sonunda alınması ve muhafaza koşullarına uygun olarak kısa süre içinde taşınmaları öneriliyor.

Alo 174 Gıda Hattı, 7/24 aranabiliyor
Taze meyve ve sebzeler ile teknik ve hijyenik koşullarına uygun olarak satılan dökme gıdalar hariç, açıkta satılan ambalajsız gıdalar ile ambalajı yırtılmış, bozulmuş ve deforme olmuş gıdaların satın alınmaması, dökme olarak (orijinal ambalajından çıkarılmış) satın alınan gıdaların da, etiket bilgilerinin (son tüketim tarihi, üretici firma vb.) mutlaka istenilmesi gerektiği ifade ediliyor.

2009 yılından itibaren faaliyette bulunan Alo 174 Gıda Hattı, gıdalarla ilgili şikâyet, ya da bilgi talepleri, halkın gıda kontrolüne etkin katılımını, tüketici sağlığı ile haksız rekabeti önlemek için her zaman aranabiliyor.

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2015, 19:26

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52