Bakanlık'tan GDO'ya vize çıktı!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, iki gün önce 'sıfır' toleransı savunduğu GDO'lu ürünler konusunda bulaşan miktarını binde 9 oranına yükseltti.

Bakanlık'tan GDO'ya vize çıktı!
GIDAVİTRİNİ - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ürünlerde GDO bulaşan miktarını binde 9 oranına yükseltti. GDO oranına 'sıfır' tolerans sadece söylemde kaldı ve bu uygulamayla GDO'ya vize çıktı yorumlarına neden oldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) Yönetmeliği'ni değiştirerek binde 9 oranında bulaşmaya izin verdi. Resmi Gazete'nin 29 Mayıs 2014 tarihli sayısında yayınlanan yönetmelik değişikliği ile Bakanlığın ulusal ve uluslararası düzenlemeleri dikkate alarak numune alma, analiz ve değerlendirme yöntemlerini belirlemesi öngörülüyor.

TOPLUMUN HER KESİMİNDEN TEPKİ VAR
Gıda güvenliği uzmanları ve tüketici örgütleri yönetmeliğin Biyogüvenlik Kanunu'na aykırı olduğu görüşünde. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, yönetmeliğin, kesinlikle Biyogüvenlik Kanunu’na aykırı olduğunu işaret etti. Atalık, bu uygulamanın GDO'lu ürünlerin önünü açacağını ve binde 9’luk kriterin hiçbir bilimsel yanının olmadığını savundu. Tüketici Hakları Derneği avukatı Emre Baturay Altınok, bu yönetmelikle birlikte ‘GDO var-yok’ analizinin bir hükmünün kalmadığını ve yönetmeliğin iptali için Danıştay'a dava açacaklarını ifade etti.

GDO MİLUPA İLE TEKRAR GÜNDEME GELMİŞTİ
GDO konusu en son “Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı” ürünün incelemesi sırasında gündeme gelmiş ve Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü üründe GDO tespit etmişti.
Yönetmelik değişikliği ile yapılan analiz sonucunda bir üründe binde 9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durum GDO bulaşanı olarak değerlendirilecek. GDO bulaşanı olan ürünlerde bulaşan olarak tespit edilen genlerin Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması durumunda ürünler onay amacına uygun olarak kullanılabilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı "GDO bulaşanı"nı şöyle tanımlıyor:
"Genetik modifikasyon teknolojisi uygulanan veya uygulanmayan bir üründe, birincil üretim aşaması dahil üretim, imalat, işleme, hazırlama, işleme tabi tutma, ambalajlama, paketleme, nakliye veya muhafaza sırasında ya da çevresel faktörler ile teknik olarak engellenemeyen, önlenemeyen veya tesadüfi olarak bulaşan GDO’ları kapsıyor."

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2014, 14:22

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52